WNL

Zorgen om opjuttende taal in Telegramgroepen: ‘Encryptie is nu een schild voor de misdaad’

Demissionair minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) maakt zich zorgen om opruiende berichten in appgroepen van chatdienst Telegram. Het blijkt dat veel relschoppers vooraf aan de avondklokrellen via Telegram berichten aan elkaar verstuurde.

Het probleem nu met Telegram en andere chatdiensten, is dat meekijken door de politie een lastige zaak is. ”Je loopt tegen behoorlijk wat privacyregels aan en bovendien is de encryptie van deze diensten een probleem”, zei Grapperhaus gisteravond in Op1.

Opnieuw naar de regels kijken

Er moet opnieuw naar de regels van privacy en bescherming gekeken worden vindt Tweede Kamerlid van de VVD Dilan Yeşilgöz. ”Verschillende ministers van justitie in Europa zijn hier al een tijd mee bezig, want je moet jezelf de vraag stellen: wie beschermen de regels nu op dit moment. De gewone burger of de misdadiger die door de encryptie niet gezien wordt?” zegt het Kamerlid in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Minister Grapperhaus noemde in Op1 de encryptie ”een schild voor de misdaad” en wil er daarom zo snel mogelijk vanaf. ”Toch moet je daar goed over nadenken”, zegt Yeşilgöz, die encryptie is er niet voor niets. ”Die beschermt ons ook weer.”

LEES OOK: Docenten de straat op om ‘eigen’ relschoppers naar huis te sturen

Door: Redactie

Exit mobile version