main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 10:17

Ongekende stijging in aantal meldingen bij Fraudehelpdesk: ‘Overheid moet veel meer doen’

Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019, toen was dat nog 26 miljoen euro. Door de coronacrisis moesten ouderen veel vaker het internet op dan zij gewend zijn, en daar wisten oplichters maar al te goed misbruik van te maken.

In totaal kreeg de Fraudehelpdesk ongeveer 350.000 meldingen. In ruim 12.600 gevallen ging het om zogeheten identiteitsfraude. Hierbij stuurt de oplichter berichtjes via WhatsApp en doet alsof hij een familielid of vriend is die geld nodig heeft, waarna goedwillende mensen een flink bedrag overmaken naar deze onbekende.

Voorbereiding

Wat vorig jaar vooral opviel is dat cybercriminelen zich steeds beter voorbereiden. Om die reden roept de Fraudehelpdesk mensen dan ook op om hun profielen op sociale media af te schermen voor onbekenden. Alles wat op social media-accounts staat, kan namelijk makkelijk gebruikt worden door oplichters. Foto’s, video’s en soms zelfs stemopnames worden hier vanaf gehaald.

Het meeste geld verloren mensen in 2021 aan beleggingsfraude, gevolgd door identiteitsfraude (met name misbruik van bedrijfsnamen) en voorschotfraude, waarbij slachtoffers vooraf betalen om iets te ontvangen.

Onderbelicht

“Het is ontzettend belangrijk dat we veel meer in het digitale domein investeren”, vindt D66-fractieleider Sigrid Kaag. Zij benadrukt dat de overheid veel meer moet doen om cybercriminaliteit tegen te gaan. “Dat is eigenlijk onderbelicht geweest. We moeten onze eigen capaciteit, de regelgeving, wetgeving en voorlichting voor mensen versterken”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is geen toeval dat kwetsbare ouderen nu getroffen worden. Je kunt nu even niet je buurvrouw of kleinzoon vragen of dit wel klopt.”

Volgens Kaag moet ervoor gezorgd worden dat er binnen de politie genoeg mensen zijn met genoeg kennis over dit onderwerp. “We moeten enorme stappen maken, ook in de regelgeving en de wetgeving.”

In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime. Hoe veilig is ons geld nog echt? Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken, op NPO Start.

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug