main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 14:58

Buitenlandse media uiten verbazing over ‘Bürgerkrieg’

De onlusten van afgelopen weekend zijn ook over de grenzen opgepikt. Vooral het in de brand gestoken testcentrum van de GGD in Urk wekt verbazing. Onder meer in Australische en Amerikaanse kranten wordt melding gedaan van de brandstichting op het voormalige visserseiland.

‘Burgeroorlog’

Vooral de omvang van de ongeregeldheden is onderwerp van gesprek. Op de website van de grootste krant van Duitsland, BILD, wordt in kapitalen geopend met ‘bürgerkrieg’, naar aanleiding van de uitspraken van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma.

Diezelfde woorden leiden bij de Franse krant Ouest-France tot verbazing. Volgens de krant noemde Jorritsma de betogers uitschot en suggereerde hij het leger tegen ze in te zetten.

Tegenover camera’s van de NOS had Jorritsma de vrees uitgesproken “dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog.” Het ergste wat je dan zou moeten doen ‘is het leger inzetten’.

 

De Belgische krant De Standaard bericht over ‘een strijd met de avondklok en tien jaar Rutte’

In België wordt er minder verbaasd gereageerd. “Dat de eerste avond met coronaklok bij onze noorderburen niet rimpelloos zou verlopen, stond in de sterren geschreven.” Er wordt gesproken van een ‘bonte verzameling ontevredenen’ die niet alleen tegen de avondklok ageren, maar ook “tegen 10 jaar Rutte”.

In meerdere Europese landen heerst er onrust omtrent ingrijpende maatregelen. Zo werd er in Denemarken een pop die premier Mette Frederiksen moest voorstellen in brand gestoken. In Madrid gingen duizenden Spanjaarden de straat op om te demonstreren tegen de coronarestricties en ‘het bedrog van het virus’.

LEES OOK: Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Door: Thom Edinger

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug