main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 januari 2021 — 08:17

Ook deze sportzomer kunnen we wel vergeten, zo voorspellen virologen

Slecht nieuws voor de sportliefhebbers. Sommigen verheugden zich al op het EK voetbal, de Olympische Spelen en de GP in Zandvoort, maar de kans is groot dat ook aankomende zomer “geen normale sportzomer wordt”, zo voorspellen virologen. De nieuwe Britse coronavariant en de daardoor naderende derde golf gooien misschien wel roet in het eten.

De UEFA zet nog altijd in op een EK in twaalf landen. Het IOC gokt op groen licht voor de Spelen in Tokio, en het liefst ook mét publiek. In Zandvoort geloven in een uitverkochte Dutch GP met meer dan 100.000 man in de duinen, begin september.

‘Tot nu toe is altijd alles tegengevallen’

“We begonnen dit jaar zo mooi, met die dalende cijfers. Maar die derde golf gooit absoluut roet in het eten, met de piek die volgens het RIVM pas half april verwacht wordt”, zegt Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care, het AD. Versoepelingen kunnen vervolgens nog maanden duren. En de kalender van de sportzomer is niet erg flexibel.”Op papier past het allemaal nog, nu. Maar het wordt wel echt kielekiele”, zegt Gommers. “En tot nu toe is altijd alles tegengevallen, met dit virus. Elke keer weer.”

Als de evenementen al doorgaan wordt de uitvoering ervan kaal, kil en sober, verwacht immunoloog Ger Rijkers. “De voortekenen zijn niet goed en ik zie de beperkingen de komende maanden niet minder worden. Helemaal niet zelfs.”

‘Sportzomer kun je wel vergeten’

Ook viroloog Ab Osterhaus is sceptisch. “Een jaar terug zei ik rond deze tijd: die sportzomer kun je wel vergeten. En ook nu moet je er weer je vraagtekens bij plaatsen”, zegt hij tegen de krant. “We hebben nu al een Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant en dat gaat niet zomaar ophouden. Maatregelen worden overal verscherpt, in de zomer zijn we écht nog niet uit deze ellende.”

Hoop wordt geput uit de vaccinaties, maar ook dat noemt immunoloog Rijkers een “race tegen de klok”. Gommers verwacht dat we pas in het laatste kwartaal van 2021 weer aan “normale dingen” moeten gaan denken.

Garantiefonds

Het demissionaire kabinet maakte donderdag bekend zeker 300 miljoen euro in een garantiefonds te stoppen om het organiseren van culturele en andere grote evenementen weer op gang te brengen. Dit geldt wel enkel voor evenementen die na 1 juli worden gehouden en minimaal drieduizend bezoekers trekken.

LEES OOK: Kabinet: 7,6 miljard euro extra voor steun aan bedrijven

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer