main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 11:52

Groep artsen tegen avondklok: ‘Gezondheid veel meer dan bestrijden besmettingscijfers’

Stichting Artsen Covid Collectief, een groep van actieve artsen die zich zorgen maakt over het huidige beleid rondom corona, is tegen de invoer van een avondklok. Er zou te weinig worden gekeken naar de bijeffecten. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de ingrijpende maatregel.

“Wij zijn tegen de avondklok omdat wij het een disproportionele maatregel vinden”, zegt Giliam Kuijpers van het artsencollectief in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben al een strenge lockdown sinds weken, met negatieve effecten voor hele groepen mensen. Bijvoorbeeld jongeren worden ernstig in hun vrijheden beperkt.”

Onze gezondheid is veel meer dan alleen maar het bestrijden van besmettingscijfers, beklemtoont Kuijpers. “Het welzijn van ons allemaal staat op het spel als we nu al aan een avondklok zitten. We weten dat het coronavirus nog heel vaak zal gaan muteren. Waar eindigt dan deze strijd tegen de besmettingcijfers?”

‘Gaat niet alleen over cijfers’

Politiek verslaggever van de Telegraaf Wouter de Winther denkt dat bijeffecten van de avondklok meespelen in de afweging van de Kamer. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende steun vanuit de Kamer. “De Kamer moet net als het kabinet verschillende belangen afwegen. De zaken die Kuijpers noemt zijn daar wel onderdeel van”, denkt De Winter.

“Het gaat niet alleen maar over het kille beschouwen van de huidige cijfers, maar ook over het bredere plaatje wat dit doet met de samenleving. Over het welzijn van mensen, bijvoorbeeld over mensen die vrezen voor hun baan of eenzaam zijn. Het zijn allemaal elementen die de mensen in het OMT misschien iets minder snel voor ogen hebben, maar die op een hele boel plekken in de samenleving wel belangrijk zijn.”

Exitstrategie

De Winther denkt desondanks dat er steun komt voor de avondklok. “Ik merkte dat er de afgelopen 24 uur al enige beweging waarneembaar was bij de partijen die de vorige keer hebben gezegd dat ze niet aan een avondklok wilden, zoals GroenLinks, PvdA en de SP”, zegt hij.

“Maar het kan zijn dat ze de beslissing laten afhangen van het debat omdat men echt van Rutte wil horen wat nou de precieze onderbouwing is”, gaat hij verder. “En wat ook belangrijk is om in ogenschouw te nemen is de exitstrategie. Hoe gaan we hier weer uit weg? We kunnen de maatregelen steeds zwaarder maken, maar we moeten weten waar we naartoe gaan”, aldus De Winther.

Het kabinet is voor een avondklok mede omdat de Britse coronavariant nu in Nederland is. Woensdag kwam het OMT-advies naar buiten, waarin staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren.

LEES OOK: Kamer debatteert over invoeren avondklok, komt die er wel of niet?

Door: Peter Visser

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug