main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar. Foto: ANP
21 januari 2021 — 14:49

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld, Herman Bolhaar in een vandaag gepubliceerd rapport.

Volgens Bolhaar valt de jonge leeftijd van daders in negatieve zin op. Bolhaar laat weten dat hij ‘niet genoeg kan benadrukken’ hoe verontrustend het is dat ‘zulke jonge mensen zich schuldig maken aan zulke ernstige misdrijven’.

Die misdrijven onderscheidt de Nationaal Rapporteur in vier vormen: binnenlandse seksuele uitbuiting, grensoverschrijdende seksuele uitbuiting, arbeids- , en criminele uitbuiting van mensen. Het onderzoek meldt dat Nederland jaarlijks tussen de vijfduizend en 7,5 duizend slachtoffers telt.

Weinig toezicht

Op de daders is ondertussen weinig toezicht. De monitor, die meet over de periode 2015 tot 2019, meldt dat er elk jaar 25 van de 85 mensen die zijn veroordeeld voor mensenhandel onder toezicht komen te staan van de reclassering.

En dat terwijl intensieve begeleiding volgens de Nationaal Rapporteur van belang is om herhaling in de toekomst te voorkomen. “Zeker omdat een deel van de daders zo jong is.” Meer kennis over de aard van daders, de problematiek die daarachter schuilgaat en welke aanpak daar het beste bij past, is noodzakelijk.’

Sepots

Het aantal gesignaleerde verdachten neemt sinds 2016 af. Waren er toen 285 verdachten, in 2019 waren dat er 170. Opvallend, aangezien de meldingen van mensenhandel steeg van 575 in 2016, naar 1.045 in 2019.

Het aantal sepots van zaken neemt ook toe. In 2019 eindigde 41 procent van de zaken in een seponering. Vaak vanwege gebrek aan bewijs.

Arbeidsuitbuiting

Wat betreft arbeidsuitbuiting, zijn er relatief weinig veroordelingen. Daarnaast krijgen de daders hiervan kortere straffen opgelegd dan zij die zich schuldig maken aan andere vormen van mensenhandel.

Volgens het rapport is er ‘in de samenleving en rechtspraak onvoldoende helder waar ernstige benadeling ophoudt en arbeidsuitbuiting begint.’ Zorgelijk, zegt Bolhaar, omdat het aantal kwetsbaren op de arbeidsmarkt groot is. Hij pleit voor een gerichte lokale aanpak.

Slagkracht

Een gemakkelijke oplossing is lastig. “Mensenhandel verandert snel van karakter en wordt minder zichtbaar doordat het zich meer en meer online afspeelt.”

Dat er onder bestuurders en overheden de urgentie zien van mensenhandel, noemt hij een belangrijke ontwikkeling. “Om mensenhandel effectief te bestrijden, is nu slagkracht nodig in de uitvoering. Met steun voor de professionals die daadwerkelijk in contact staan met jongeren. Anders betalen deze jongeren en wij als maatschappij straks de rekening.”

LEES OOK: Twee Bulgaren aangehouden voor mensenhandel, slachtoffer gered

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug