WNL

Kwart jongeren heeft rijangst, 18 procent vermijdt autorijden

Bijna een kwart van de jongeren heeft last van trillende handjes achter het stuur. Dat blijkt uit onderzoek van autoverzekering Diks. 23 procent van de Nederlandse automobilisten tussen de 18 en 29 jaar heeft rijangst, tegen tien procent van automobilisten in alle leeftijdscategorieën.

Iets meer jongens (24 procent) dan meisjes (22 procent) vinden het eng om achter het stuur te kruipen. Bijna de helft van dat aantal is daarnaast ook bang voor medeweggebruikers, schrijven de onderzoekers.

Nog meer jongeren, 38 procent, zijn bang om schade te maken. 17 procent vindt het eng om op de snelweg te rijden en 18 procent zegt autorijden zoveel mogelijk te vermijden.

‘Jongeren moeten kilometers maken’

En dat is geen goede zaak, zegt verkeersgedragtherapeut Sjaak de Coninck. Juist doordat jongeren na het behalen van hun rijbewijs te weinig kilometers maken, ontstaat rijangst, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als gevolg daarvan zakt hetgeen dat ze hebben geleerd uiteindelijk weg en worden ze angstig op de snelweg, in tunnels of bij vrachtauto’s.”

“Het probleem is dat als ze de weg opgaan met angsten ze natuurlijk ook een groter risico vormen om een ongeluk te veroorzaken of om bij een ongeluk betrokken te raken”, gaat De Coninck verder. Het is daarom belangrijk dat jongeren vlieguren maken. Ook kunnen ze denken aan ‘opfrislessen’. “Het liefst bij een gespecialiseerde rijschool waar ze weten hoe ze met rijangst moeten omgaan.”

LEES OOK: ANWB: files met 63 procent gedaald door thuiswerken

Door: Peter Visser

Exit mobile version