main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Lex Gaarthuis
19 januari 2021 — 14:28

Gerechtshof buigt zich over coronalied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’

Het gerechtshof in Amsterdam bekijkt of Radio 10-dj Lex Gaarthuis alsnog moet worden vervolgd vanwege zijn carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen.

Woensdag staat een hoorzitting gepland waarin een collectief dat bezwaar had gemaakt tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om Gaarthuis niet te vervolgen, zijn verhaal kan doen. De organisaties, waaronder Asian Raisins en Pan Asian Collective, hadden daarvoor in augustus een artikel 12-procedure gestart.

“Wij zijn blij dat wij de kans krijgen om te laten horen dat dit lied een grens overschrijdt en veel mensen gekwetst heeft. Dat niet elk grapje leuk is”, laat Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective weten.

‘Het komt allemaal door die stink-Chinezen’

In juli concludeerde het OM dat er geen strafbare feiten waren gepleegd en het coronalied satirisch moest worden opgevat. Ook nam justitie mee dat Gaarthuis zijn excuses had aangeboden en in gesprek wilde met de betrokken organisaties. “Uit zijn handelingen en bewoordingen maakt het OM op dat de radio-dj zich bewust is van de negatieve impact van het coronalied en de kwetsendheid ervan.”

“Radio 10 en Lex hebben destijds meermalen hun excuses aangeboden voor het uitzenden van de sketch. Hierbij hebben we aangegeven dat de sketch satirisch bedoeld is en dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen te kwetsen of te discrimineren”, zei een woordvoerder daarover toen tegen het AD.

Vorig jaar februari liet Gaarthuis het betreffende nummer op de radio horen, waarin Chinezen de schuld kregen van het coronavirus. “Het komt allemaal door die stink-Chinezen”, was er bijvoorbeeld te horen in het lied. De politie en het Meldpunt Discriminatie kregen duizenden meldingen over het lied. De dj kwam al snel terug op zijn actie.

LEES OOK: Europese Commissie komt met actieplan tegen racisme

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer