main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
14 januari 2021 — 16:24

Aantal opgenomen coronapatiënten heel licht gedaald

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2502 coronapatiënten. Dat zijn er twaalf minder dan op woensdag. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 27 december, bijna drie weken geleden.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de afgelopen dagen gestegen, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwacht dat het aantal opgenomen coronapatiënten blijft dalen, maar “trager dan eerder voorspeld”.

Gevolgen Britse variant onduidelijk

Bovendien is het niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de Britse variant van het coronavirus, die de afgelopen weken bij ongeveer honderd mensen in Nederland is vastgesteld. Die variant is besmettelijker dan eerdere versies.

Als meer mensen het virus met die mutatie oplopen, blijft het aantal besmettingen voorlopig waarschijnlijk hoog, en het aantal ziekenhuisopnames dus ook.

1814 coronapatiënten op verpleegafdelingen

Verpleegafdelingen behandelen 1814 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag.

De afdelingen namen 226 coronapatiënten op en zagen 233 vertrekken. Het is niet bekend hoeveel van hen naar huis of een corona-opvang mochten, en hoeveel naar een intensive care werden verplaatst omdat hun toestand verslechterde.

Het aantal patiënten op de intensive cares daalde van 693 naar 688. De ic’s namen 48 coronapatiënten op, het hoogste aantal sinds 30 december. Afgelopen etmaal verlieten 53 mensen de ic, doordat ze overleden of juist doordat hun toestand vooruitging.

Druk op ziekenhuizen blijft aanhouden

De druk op de ziekenhuizen blijft hoog, en daarom worden patiënten nog altijd overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn veertien mensen verplaatst.

Sinds het begin van de spreiding in september zijn bijna 2100 mensen zo verdeeld. Vijf Nederlanders liggen nog op een intensive care in Duitsland, twee minder dan op woensdag.

LEES OOK: Viroloog Koopmans: zoom niet te veel in op Britse mutatie van coronavirus

 

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

Kamer wil hardere aanpak van werkgevers die komst naar kantoren verplichten: ‘Het is veel. Te veel’

Het moet afgelopen zijn met werkgevers die werknemers dwingen naar kantoor gaan terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat zeggen verschillende partijen in de Tweede Kamer….

Lees meer

Examen geldt tóch als uitzondering op de avondklok

Er komt een uitzondering voor mensen die ’s avonds na het ingaan van de mogelijke avondklok een examen hebben of dan van de onderwijsinstelling weer…

Lees meer

Wijdemeren houdt vast aan terugvorderen bijstand in boodschappenaffaire

Als het aan de gemeente Wijdemeren ligt, moet de inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, 7000 euro aan bijstand terugbetalen. Dat meldt de gemeente…

Lees meer

RIVM: Weer minder dan 6000 nieuwe coronagevallen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5857 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de zesde dag op rij dat dit aantal onder de 6000 uitkomt. In de…

Lees meer

Meerdere woningen beschoten in Amsterdam-Zuidoost

Meerdere woningen zijn woensdagavond laat beschoten in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt de politie. Er waren mensen, onder wie ook kinderen, aanwezig in de woningen op het…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier