WNL

John Lennon 40 jaar dood: ‘Hij heeft de popwereld een trap gegeven’

Hij is bekend van hits als ‘Imagine’ en ‘Woman’, maar toch vooral als onderdeel van The Beatles, John Lennon. Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat Lennon voor zijn huis in New York werd doodgeschoten.

Lennon keerde net terug van een opnamesessie, toen Mark David Chapman vijf kogels op de ex-Beatle afvuurde. In plaats van vluchten, bleef Chapman rustig op de plaats delict en besloot te lezen uit een pocketeditie van ‘The Catcher in the Rye’ van J.D. Sallinger.

Tijd ver vooruit

De dood schokte de muziekwereld, als onderdeel van The Beatles was Lennon een groot man. “Die was zijn tijd belachelijk ver vooruit”, zegt radio-dj Gerard Ekdom in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Hij heeft met The Beatles de popwereld een trap gegeven en is daarna ook nog relevant gebleven.”

Dat John Lennon een bijzondere betekenis heeft voor radio-dj Ekdom, blijkt uit het feit dat hij zijn zoon Lennon naar de ex-Beatle heeft vernoemd. “De eerste plaat die mijn zoontje hoorde was ‘Beautiful boy’ van John Lennon, die zou wel weer even klinken vandaag.”

Imagine

Dat geldt ook voor ‘Imagine’. Volgens Ekdom ‘een monument van een plaat’. Zelf was Lennon nog niet zo overtuigd. “Hij vond het zelf een B-kantje, een B-kantje!”

Imagine werd een enorme hit en kende een kleine opleving in 2015, toen het nummer werd gedraaid naar aanleiding van de aanslagen in de Bataclan, in Parijs. Het nummer stootte zelfs Bohemian Rhapsody van de troon in de Top2000.

Ook in 2020 is er een nieuwe nummer 1 in de eindejaars muzieklijst. Dit jaar valt die eer toe aan een Nederlandse artiest: Danny Vera met Roller Coaster.

LEES OOK: Radio 2-dj over boeren in Top 2000: ‘Groot compliment voor ons’

Door: Redactie

Exit mobile version