main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 7 december 2020 — 21:49

Koerhuis (VVD): krakers moeten binnen drie dagen kunnen worden uitgezet

Krakers moeten voortaan sneller kunnen worden uitgezet. Dat vinden Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij komen daarom met een wetsvoorstel om het kraakverbod verscherpen, zodat panden sneller kunnen worden ontruimd.

Dat voorstel doet veel stof opwaaien: zo was #DanielKoerhuisChallenge vandaag trending op Twitter. “Ik was er wel blij mee” reageert Koerhuis in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “Dit laat zien dat dit een serieuze wet is waar we mee gaan komen.” De wet gaat het “waarschijnlijk gewoon halen”, zegt de VVD’er. “Krakers en hun linkse vrienden zijn niet blij met die wet die eraan komt”, zo vat hij de kritiek onder de hashtag samen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Strafrechtelijk in plaats van civielrechtelijk

Kraken is al sinds 2010 verboden, maar vermeende krakers worden nu nog via een kort geding berecht. Tot die tijd mogen ze niet worden uitgezet, en dat kan tot acht weken duren. Te lang, vinden Koerhuis en Van Toorenburg. Hun voorstel is om vermeende krakers voortaan strafrechtelijk te beoordelen in plaats van civielrechtelijk. Op die manier zou een zaak al binnen drie dagen door een rechter-commissaris kunnen worden getoetst.

We Are Here

“We hebben het eerder gezien toen een groep asielkrakers slopend door een woonwijk in Amsterdam-Oost trok, twee jaar geleden.” Koerhuis refereert naar ‘We Are Here’, een groep van uitgeprocedeerde asielzoekers die in 2018 meerdere huizen (en een bedrijfspand) bezette. Dat ging tezamen met verschillende incidenten. Zo werd tot twee keer toe een zogenoemde ‘vergiskraak’ gedaan, in een bewoonde woning. Ook zouden medewerkers van de eigenaar van de panden, en de leegstandsbeheerder zijn bedreigd.

“Zij gingen in sociale huurwoningen zitten waar ze niet in hoorden”, zegt Koerhuis. “Dat werd landelijk nieuws. Er zouden 250 nieuwe sociale huurwoningen moeten komen. Dat kon daardoor niet doorgaan.” Ook deze groep mocht van het Openbaar Ministerie acht weken blijven zitten, tot verbazing van de hele Kamer, zo zegt Koerhuis.

Kamermeerderheid

Na het indienen van verschillende moties en het stellen van kamervragen besloten Van Toorenburg en Koerhuis daarom zelf met een wetsvoorstel te komen. De VVD’er heeft er vertrouwen in dat het de doorslag gaat vinden: de meerderheid van de Kamer lijkt voorzichtig positief gestemd. De strekking kan volgens minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) rekenen op steun. De PVV is altijd al kritisch geweest over kraken, en in een debat maandag toonde de SGP zich ook “positief-kritisch” over het voorstel, al hadden ze volgens Koerhuis nog wel “veel terechte vragen”.

De oppositie heeft echter veel kritiek op het voorstel, en ook het Openbaar Ministerie (OM), de Raad van State, de Raad voor de Rechtspraak en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn kritisch. Het zou voor meer bureaucratie zorgen, en daarbij zou de werklast voor de politie zou worden verhoogd. Ook zouden meer zaken bij de rechter belanden, omdat krakers nu soms nog zelf vertrekken voor ze voor de rechter moeten verschijnen. De uiteindelijke tijdwinst zou daarmee te verwaarlozen zijn.

Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel.

LEES OOK: Koerhuis (VVD) woedend over kraken sociale huurwoningen: ‘OM moet sneller ontruimen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer