main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
27 november 2020 — 16:38

Mensen met lagere opleiding hardst geraakt door coronavirus

Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat het vandaag publiceerde. “De combinatie van ontwikkelingen op dit gebied geeft een zorgelijk beeld, zeker als de pandemie nog lang aanhoudt”, staat daarin.

Mensen met een lagere opleiding hebben volgens het RIVM vaker chronische klachten. Dat betekent dat zij een groter risico lopen om ziek te worden wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Lager opgeleiden leven al vijf jaar korter dan hoogopgeleiden, en zonder koerswijziging zal dat verschil alleen maar toenemen.

Daarnaast kunnen ze hun werk minder vaak vanuit huis doen, en bestaat het risico dat ze werkloos worden. Dat kan weer gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid van deze groep.

Het instituut adviseert om bij coronamaatregelen niet enkel rekening te houden met de volksgezondheid en de economie, maar ook met andere aspecten, zoals “eenzaamheid, het kunnen voeren van eigen regie, kwaliteit van leven en zingeving”.

Ouderen

Ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zullen de gevolgen van de crisis ook langer voelen. Het RIVM zegt ook dat er een kloof is ontstaan tussen jongeren en ouderen. Dit kan “de solidariteit tussen generaties verder onder druk zetten”.

Gevaar op pandemie blijft bestaan

Wanneer de huidige pandemie achter de rug is, blijft het gevaar bestaan dat we in de toekomst weer getroffen worden door een virusuitbraak, door het oplaaien van het coronavirus of door een nieuw virus. Virussen verspreiden zich sneller én verder door internationale reizen. Veehouderij en verstedelijking vergroten de risico’s. En ieder jaar worden Nederlanders een beetje kwetsbaarder voor de gevolgen, waarschuwt het RIVM: de bevolking vergrijst en steeds meer mensen kampen met overgewicht.

Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben het virus al opgelopen en meer dan 9000 mensen zijn aan de besmetting overleden. De werkelijke aantallen liggen hoogstwaarschijnlijk hoger. Het coronavirus wordt waarschijnlijk een van de drie belangrijkste doodsoorzaken van dit jaar, zo voorspelt het RIVM.

LEES OOK: RIVM: flinke stijging in aantal nieuwe coronabesmettingen

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier