main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
27 november 2020 — 16:38

Mensen met lagere opleiding hardst geraakt door coronavirus

Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat het vandaag publiceerde. “De combinatie van ontwikkelingen op dit gebied geeft een zorgelijk beeld, zeker als de pandemie nog lang aanhoudt”, staat daarin.

Mensen met een lagere opleiding hebben volgens het RIVM vaker chronische klachten. Dat betekent dat zij een groter risico lopen om ziek te worden wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Lager opgeleiden leven al vijf jaar korter dan hoogopgeleiden, en zonder koerswijziging zal dat verschil alleen maar toenemen.

Daarnaast kunnen ze hun werk minder vaak vanuit huis doen, en bestaat het risico dat ze werkloos worden. Dat kan weer gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid van deze groep.

Het instituut adviseert om bij coronamaatregelen niet enkel rekening te houden met de volksgezondheid en de economie, maar ook met andere aspecten, zoals “eenzaamheid, het kunnen voeren van eigen regie, kwaliteit van leven en zingeving”.

Ouderen

Ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zullen de gevolgen van de crisis ook langer voelen. Het RIVM zegt ook dat er een kloof is ontstaan tussen jongeren en ouderen. Dit kan “de solidariteit tussen generaties verder onder druk zetten”.

Gevaar op pandemie blijft bestaan

Wanneer de huidige pandemie achter de rug is, blijft het gevaar bestaan dat we in de toekomst weer getroffen worden door een virusuitbraak, door het oplaaien van het coronavirus of door een nieuw virus. Virussen verspreiden zich sneller én verder door internationale reizen. Veehouderij en verstedelijking vergroten de risico’s. En ieder jaar worden Nederlanders een beetje kwetsbaarder voor de gevolgen, waarschuwt het RIVM: de bevolking vergrijst en steeds meer mensen kampen met overgewicht.

Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben het virus al opgelopen en meer dan 9000 mensen zijn aan de besmetting overleden. De werkelijke aantallen liggen hoogstwaarschijnlijk hoger. Het coronavirus wordt waarschijnlijk een van de drie belangrijkste doodsoorzaken van dit jaar, zo voorspelt het RIVM.

LEES OOK: RIVM: flinke stijging in aantal nieuwe coronabesmettingen

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Online winkelen nekt filialen Douglas: 500 winkels in Europa dicht

Ook klanten van parfumverkoper Douglas weten de winkel online te vinden. Zelfs zo goed, dat Douglas heeft besloten om 500 fysieke winkels door heel Europa…

Lees meer

OM eist in hoger beroep 10 jaar cel tegen Pakistaan die aanslag voorbereidde op Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een celstraf van tien jaar geeist tegen Junaid I., de Pakistaanse bedreiger van PVV-leider Geert Wilders. In…

Lees meer

‘Nederlanders in toenemende mate onderverzekerd, maatschappelijk probleem dreigt te ontstaan’

Nederlanders zijn in toenemende mate onderverzekerd voor een aantal risico’s. Daardoor dreigt een maatschappelijk probleem te ontstaan. Dat meldt accountants- en advieskantoor KPMG. Zo worden…

Lees meer

Het gaat niet goed met haaien en roggen: afname van 70 procent

Door overbevissing en vervuiling gaat het al jaren niet goed meer met onze oceanen. Dieren zoals haaien en roggen hebben daar flink onder te lijden….

Lees meer

Sjaak (55) gaat regelmatig met ‘tussenpensioen’: ‘Na een halfjaar wil ik er weer tegenaan’

Tussentijds op pensioen gaan. Het klinkt eerder als een schimmige advertentie van een positiviteitsgoeroe dan een moderne vorm van pensioneren. Toch is dat precies wat…

Lees meer

Privacylek coronasystemen al maanden bekend, GGD deed niets

De GGD is al maanden op de hoogte van de vele privacyproblemen rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek…

Lees meer

Apple breekt record: 100 miljard dollar verdiend in 3 maanden tijd

Het gaat niet met iedereen slecht gedurende deze crisis. Apple heeft een recordomzet gedraaid de afgelopen drie maanden. Het bedrijf verdiende 111.400.000.000 dollar dit kwartaal….

Lees meer

Wantrouwige baas: kwart van werknemers moet gewoon op kantoor verschijnen

Bij meer dan een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. Dit blijkt uit onderzoek…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug