main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2020 — 16:19

Alle ogen gericht op Michigan in strijd van Trump om verkiezingsuitslag

President Donald Trump heeft het afgelopen weekend de ultieme poging gedaan om de verkiezingsuitslag alsnog naar zijn hand te zetten. Door te schuiven met kiesmannen probeert de president aan de macht te blijven. De ogen zijn nu gericht op de staat Michigan nu één Republikeinse kiesman daar de doorslaggevende stem moet geven.

Het is de bedoeling dat Michigan de uitslag certificeert op maandag. Dat zou normaal gesproken een simpel proces moeten zijn zegt Viktor Pak, Amerikadeskundige van het Elsevier Weekblad. “Iedere staat doet dat voor zichzelf. Alle districten tellen de stemmen en drukken er een stempeltje op. In het geval van Michigan moet dat nog een keer door een algemene kiesraad, en die stempelen het uiteindelijk af. Maar dan moeten ze het wel eens worden over de uitslag.”

Uitslag Michigan

Trump wil dat de uitslag van de presidentsverkiezingen in Michigan niet geldig wordt verklaard. Michigan is namelijk goed voor 16 kiesmannen, en gezien Joe Biden er nu in totaal op 306 staat, zou het verlies van Michigan hem op 290 kiesmannen brengen. “Dan heeft Trump nog maar één staat nodig om Biden terug te dringen onder die drempel van 270”, legt Pak uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Bij 269 kiesmannen is het namelijk gelijkspel, bij 270 krijg je winst.

Afgelopen vrijdag had Trump een afspraak met top-Republikeinen uit Michigan, om daarmee te overleggen en te kijken wat er nog allemaal mogelijk was. “Die uitslag in Michigan was hartstikke duidelijk”, benadrukt Pak. Er stemden in die staat namelijk meer dan 150.000 Amerikanen op Biden. Maar de kiesraad van die staat zitten twee Republikeinen en twee Democraten. Over die laatste bestaat geen twijfel dat zij de uitslag zullen accepteren zoals hij nu is, maar van één van de Republikeinen is er om verschillende redenen een sterk vermoeden dat hij de uitslag niet accepteert. Daarmee is de andere Republikein, Aaron van Langevelde, de doorslaggevende stemmer. “Hij moet vóór stemmen wil de uitslag in Michigan officieel worden.”

Eric Janse de Jonge, gespecialiseerd in Amerikaans staatsrecht, is niet te spreken over de actie van Trump. “Dit op zo’n manier aankaarten en onder druk zetten is in de geschiedenis van Amerika echt nog nooit gebeurd”, zegt hij. Volgens De Jonge zet Trump mensen onder druk om een andere stem uit te brengen. “Maar eigenlijk kan dat helemaal niet, want de leden van het parlement in Michigan moeten gewoon de kiezersuitspraak volgen.”

Gelijkspel

Als Van Langevelde niet voor de uitslag stemt, is het gelijkspel binnen de kiesraad. “Dat is zelden voorgekomen”, weet de Amerikadeskundige. “Het is zeer waarschijnlijk dat het dan naar de rechtbank gaat.”

De gouverneur van Michigan zou nog een doorslaggevende beslissing kunnen nemen door Van Langevelde en zijn mede-Republikein te ontslaan uit de kiesraad, zegt Pak. Dan komt de uitslag er wel door.

“Het is allemaal in het voordeel van Trump”, zegt Pak. “Hij wil die twijfel gewoon volop benutten en uitzaaien als het ware, terwijl de uitslag toch echt wel duidelijk was.” Maar wat er nu precies achter de schermen gebeurt en of Van Langevelde voor of tegen gaat stemmen weet niemand, zegt Pak. “Heel Amerika wacht af.”

LEES OOK: Trump trekt rechtszaak Michigan over verkiezingen in

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer