WNL

Ziekenhuisbestuurder lag wakker na ‘feestjesoproep’ Bruls: ‘Dan zijn we terug bij af’

Bestuurder van het Rotterdamse Maasstad-ziekenhuis Peter Langenbach is ongerust na een oproep aan het kabinet van Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, om te kijken naar de mogelijkheid om evenementen voor jongeren te organiseren tijdens de jaarwisseling. Hij waarschuwt dat feestjes tijdens Oud en Nieuw kunnen leiden tot een derde golf.

“Ik kon er niet van slapen en was heel verbaasd”, zegt Langenbach donderdagavond in Op1. Hij vreest dat door de woorden van Bruls mensen denken “dat we er bijna zijn”. “‘We gaan eventjes feestjes vieren’, zijn letterlijk de woorden die werden gebruikt. Dat terwijl we in het ziekenhuis nog zo hard aan het werk zijn. Niet alleen wij in het Maasstad-ziekenhuis, maar ook onze collega’s in Amsterdam. Ziekenhuizen liggen nog voortdurend vol.

“Door dit soort oproepen te doen, zeker vanuit een autoriteit, denk ik dat je een soort geest uit de fles-effect creëert”, waarschuwt Langenbach.

‘Feestjes kunnen bron zijn voor derde golf’

Bruls stelde dinsdag in Op1 dat er vanuit Den Haag duidelijke richtlijnen moeten komen voor gemeenten om een ‘jongerenbijeenkomst’ te organiseren tijdens ouden nieuw. Hij vreest dat het alternatief is dat jongeren zelf feestjes gaan organiseren en dat de jaarwisseling uit de hand loopt. Langenbach: “Maar door zijn oproep kwam het over alsof we weer los kunnen gaan. Mijn punt is dat corona nog lang niet achter de rug is, we zitten midden in de tweede golf.”

De ziekenhuisbestuurder waarschuwt dat feestjes tijdens de jaarwisseling zelfs de bron kunnen vormen voor een derde golf. “Microbiologen die ik spreek hebben het over de derde golf die op 14 januari gaat starten, dus veertien dagen na Oud en Nieuw. Dan zijn we weer terug bij af. Dat is mijn waarschuwing”, zegt Langenbach. Hij wijst naar Canada als voorbeeld voor hoe het niet moet. “Daar hebben ze met Thanksgiving met zijn allen om de tafel gezeten en daar hebben ze behoorlijk last van gehad. Dat zag je twee weken later terug in de cijfers.”

Zorgen om jongeren

Millennial-expert Talitha Muusse noemt de oproep van Bruls “te kort door de bocht”, maar is blij met de onderliggende boodschap. Namelijk “dat sociaal contact, wat één van de basisfundamenten is van het menszijn en van de samenleving, kapot aan het gaan is. En dat heeft een hoge prijs. Niet alleen economisch, maar vooral op het vlak van mentale en fysieke gezondheid”, zegt ze. “Onder jongeren zie je een verdubbeling van het aantal depressies en ze hebben twee keer zo vaak last van stress.”

Ja, de oproep van Bruls kan een geest uit de fles-effect creëren, erkent Muusse, “maar ik hoor vooral een oproep aan lokale bestuurders om meer ruimte te nemen dan nu. Ik heb contact gehad met lokale bestuurders en wethouders. Wat je ziet is dat zij aan de ‘extreem veilige kant’ zitten van wat mogelijk is.” Volgens haar kan er op een verantwoorde manier “veel meer” worden georganiseerd.

‘Rare tegenstelling’

Fractievoorzitter van de VVD Rotterdam Vincent Karremans spreekt van een rare tegenstelling. Hij zegt dat de maatregelen er juist voor zorgen dat jongeren straks weer meer kunnen. “Dit is juist voor de jonge mensen, zodat ze weer met een biertje op het terras kunnen zitten.”

“Ik begin met écht af te vragen hoe graag jullie als bestuurders willen dat het goed gaat met de jongere generatie”, reageert Muusse fel. “Hoe belangrijk is hun gezondheid voor jullie? Iedere keer als jongeren voor zichzelf opkomen, wordt er gesproken over gebrek aan solidariteit. Maar jongeren houden zich nu al acht maanden aan hele grote maatregelen. De solidariteit voor jongeren, mis ik.”

Volgens Langenbach moeten we niet doen “alsof alle jongeren hetzelfde denken”. “De één wil nu los, de ander wil een duidelijke lijn richting de toekomst”, aldus de ziekenhuisbestuurder. Hij beklemtoont dat feestjes tijdens de jaarwisseling grote gevolgen kunnen hebben.

LEES OOK: Voorzitter Veiligheidsberaad pleit voor jongerenfeestjes tijdens jaarwisseling

Door: Peter Visser

Exit mobile version