WNL

‘Verkoop sigaretten in supermarkten over drie jaar verboden’

Supermarkten mogen over drie jaar geen sigaretten meer verkopen. Een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Het kabinet zal daar vrijdag een besluit over nemen, bevestigen ingewijden aan persbureau ANP na berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Het gaat om sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten.

Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht. Vanaf 2030 is tabak alleen nog maar in echte speciaalzaken te koop, is het doel.

De besluiten vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft gesloten met tientallen maatschappelijke organisaties. Daarin staat dat het aantal verkooppunten van tabaksproducten de komende jaren moet afnemen.

Rookvrije generatie

Blokhuis wil in 2040 een ‘rookvrije generatie’. Ook wil hij alcoholgebruik en overgewicht terugdringen. Jaarlijks sterven naar schatting 35.000 Nederlanders aan de gevolgen hiervan.

De regels voor de verkoop van sigaretten in supermarkten zijn sinds begin dit jaar al strenger. Pakjes mogen niet meer in het zicht liggen en alleen met neutrale verpakking worden verkocht.

LEES OOK: ‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Door: Peter Visser

Exit mobile version