WNL

Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’

Wordt het Biden of toch weer Trump? Morgen is het verkiezingsdag in de Verenigde Staten en de uitslag is allesbehalve zeker. “Het kan zomaar zijn dat het morgen helemaal niet duidelijk is wie er heeft gewonnen”, aldus voormalig VS-correspondent Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland.

Omdat veel Amerikanen vanwege de pandemie per post stemmen, is de kans groot dat het stemmen tellen langer gaat duren. Een lange juridische strijd wordt dan verwacht. Tientallen advocaten zijn al ingehuurd door beide partijen om in verschillende staten het tellen bij stembureaus te controleren of juist te belemmeren, zo zegt Emmer.

“Winkels op Fifth Avenue dichtgetimmerd”

Ongeregeldheden zijn dan ook een reële mogelijkheid. “Als je kijkt naar Fifth Avenue in New York, zie je dat de meeste winkels zijn dichtgetimmerd uit angst voor rellen.” Hoe minder afgetekend, hoe groter de onrust, aldus de journalist.

Volgens Geert Wilders is de kans op rellen vooral groot wanneer Trump wint. “Veel bewegingen van de democratische kant, zoals de Black Lives Matter-beweging, zijn erg fel.”

Campagnebus Biden klemgereden

Emmer wijst erop dat ook vanuit Republikeinse hoek de nodige onrust kan komen. Zo werd een campagnebus van Biden afgelopen weekend in Texas van de weg gereden door Trump-supporters. De president zelf twitterde als reactie: “I love Texas”.

Wilders kan geen begrip opbrengen voor die actie. “Ik heb veel respect voor de stevige manier van campagnevoeren van Trump. Maar je politieke tegenstanders moeten altijd campagne kunnen voeren.”

Jan-Kees Emmer vindt het typerend voor Trump’s presidentschap: “Hij verdeelt in plaats van dat hij samen brengt.”

LEES OOK: Supermarktketen Walmart haalt wapens en munitie uit de schappen vanwege presidentsverkiezingen

Door: Redactie

Exit mobile version