main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2020 — 12:25

Jongeren gebruiken het coronavirus het vaakst als smoes

Een smoes om onder een verplichting uit te komen was nog nooit zo gemakkelijk: je kunt nu simpelweg zeggen dat je een snotneus hebt en daarom even thuis blijft. Vooral mensen onder de leeftijd van 30 jaar blijken zich daar nog wel eens schuldig aan te maken.

Dat concludeert Acties.nl op basis van een enquête. Daarin zegt 27 procent van de Nederlanders onder de 30 jaar dat ze het coronavirus wel eens gebruiken als excuus om een afspraak met vrienden of familie af te zeggen.

“Ik denk dat veel Nederlanders acuut last van hun keel krijgen, zodra hun schoonouders op de stoep staan’”, zegt Vince Franke van Acties.nl tegen het AD. “Toch moet je hiermee uitkijken, want je kunt je familie en vrienden er flinke schrik mee aanjagen. En waarvoor: zodat je een middag vrij hebt? Dat is het mij niet waard.”

Een op de zes ondervraagden onder die leeftijd gebruikt zo’n smoes ook wel eens om onder school of werk uit te komen. Dat is een stuk meer dan de 5 procent van de respondenten bóven de 30.

‘Jongeren hebben minder verplichtingen’

Gedragswetenschapper Esther Metting denkt dat vooral jongeren zich schuldig maken aan de ‘coronasmoes’ omdat zij nog relatief weinig “echte verplichtingen hebben”, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker de jongeren die nog naar school gaan en studeren, dan kun je je toch wel wat makkelijker terugtrekken uit je dagelijkse verplichtingen. Ik kan me voorstellen dat als je naar school moet gaan en je een vak moet volgen dat je niet zo leuk vindt, het heel makkelijk is om af te bellen omdat je een snotneus hebt.”

LEES OOK: Nederlander bewuster over gezondheid, jongeren somberder door coronacrisis

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier