main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 25 oktober 2020 — 16:45

Inkijkje lokale politiek in My Friend, The Mayor verraste Max Westerman: ‘Dacht dat ik Amerika goed kende’

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan. In zijn WNL-documentaire My Friend, The Mayor volgt hij de linkse homoseksueel Sean Strub, die burgemeester wil worden van de conservatieve plaats Milford in de staat Pennsylvania. Maar is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

De meeste inwoners van Milford stemden vier jaar geleden op The Donald. Westerman filmt zijn vriend tijdens de campagne, waarbij het uiteindelijk draait om de beste persoon op de juiste plek. My Friend, The Mayor volgt de strijd tot de spannende ontknoping.

‘Op lokaal niveau gebeurt ongelofelijk veel’

Westerman was verrast door zijn inkijkje in de lokale politiek, vertelt hij in WNL Op Zondag. “Ik dacht dat ik Amerika goed kende want ik heb er in totaal dertig jaar gewoond. Maar als correspondent ben je toch vooral bezig met de nationale politiek, wat wij hier in Nederland ook doen. Wij concentreren ons vooral op de race om het presidentschap. Maar op lokaal niveau gebeurt ongelofelijk veel. De Amerikaanse democratie is een heel erg lokale democratie. Ze hebben ook een gezegde: all politics is local.”

Het viel Westerman op dat de verdeeldheid tussen de Republieken en de Democraten, die vooral op landelijke niveau speelt waarbij de partijen niet eens meer met elkaar kunnen praten, op lokaal niveau een stuk minder is. “Sean wilde burgemeester worden van een stadje waar de meeste mensen op Donald Trump hadden gestemd. Hij is een linkse Democraat, homo en openlijk hiv-positief. Je zou zeggen niet de meest voor de hand liggende kandidaat.”

LEES OOK: Homoseksuele Democraat strijdt om burgemeesterschap van conservatief dorp in docu My Friend, The Mayor

‘Zelfs zijn campagneleider was Trump-kiezer’

Maar dat is niet doorslaggevend. “Dan blijkt toch dat op lokaal niveau de meeste mensen zeggen: hij kan wel homo zijn en hij kan wel links zijn maar misschien is hij wel de beste burgemeester is en dient hij het beste de belangen van onze gemeenschap. Dan zijn ook Republikeinen bereid om over hun partijlijnen heen te stappen. Zelfs zijn campagneleider was een overtuigd Trump-kiezer.”

Op lokaal niveau spelen vooral praktische problemen, heel anders dan nationaal. “Daar gaat heel erg over het grote geld, over de lobby’s. Vaak zijn partijen op nationaal niveau ook niet bereid om samen te werken en willen ze eigenlijk dat als jij een probleem hebt, dat dat probleem alleen maar groter wordt. Op lokaal niveau willen ze juist vaker de handen ineenslaan om de problemen op te lossen.”

‘Zo doen alsof ze kandidaat zijn voor het Witte Huis’

Wat Max Westerman zo inspirerend vindt aan de lokale democratie is dat Sean en zijn tegenstanders het bloedserieus nemen. “Ze doen alsof ze kandidaat zijn voor het Witte Huis, zo serieus pakken ze die campagne aan. Een half uur voordat de stembussen sluiten, stapt Sean met een vriend in de auto om op de deuren van mensen te gaan kloppen die nog niet hebben gestemd.”

De documentaire ‘My Friend, The Mayor’ is zondag 25 oktober te zien om 23.15 op NPO 1 en daarna terug te kijken via NPO Start.

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier