main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
23 oktober 2020 — 15:30

Wachttijden coronatests landelijk sterk gedaald, nu 28 uur

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds het begin van oktober sterk gedaald. Er zit op dit moment 56 uur tussen het maken van een afspraak en het bekend worden van de uitslag. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag. Voor 5 oktober was dat nog 90 uur.

Voor mensen die met voorrang een test kunnen krijgen, is de gemiddelde wachttijd nu 28 uur. Het gaat dan bijvoorbeeld om leerkrachten en verpleegkundigen. Ook voor hen is de wachttijd iets gedaald ten opzichte van het begin van de maand.

De testcapaciteit is vanaf 5 oktober opgeschaald, onder meer door de inschakeling van buitenlandse labs. Waar er op 4 oktober nog 30.000 tests per dag konden worden afgenomen, loopt dat aantal nu op richting de 50.000, aldus een woordvoerder van de GHOR. “Het aanbod van tests is nu groter dan de vraag.” Ze benadrukt wel dat het gaat om de gemiddelde wachttijd. Per regio kan de wachttijd verschillen.

‘Terugloop heeft niets te maken met commerciële labs’

Het teruglopen van de wachttijd heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de opkomst van commerciële labs. “De wachttijd is teruggelopen omdat GGD’s tienduizenden tests per dag meer kunnen afnemen.”

De verwachting is dat de testcapaciteit nog verder zal stijgen, naar 80.000 tests eind december. Er komen met behulp van Defensie binnenkort op zeven plaatsen in Nederland zogenoemde XL-testlocaties, waar op grote schaal mensen getest kunnen worden. De GGD’s willen ook gebruikmaken van sneltesten. Half oktober werd duidelijk dat er twee sneltesten klaar zijn voor gebruik en de verwachting is dat ze binnenkort op meerdere plekken in Nederland kunnen worden ingezet.

LEES OOK: RIVM: voor het eerst 10.000 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier