main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
23 oktober 2020 — 16:07

6 jaar cel en tbs voor vader die dochter (8) doodde in ziekenhuis

De vader van de achtjarige Diya die om het leven is gebracht in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank gaat uit van doodslag en niet van moord.

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat Steve B. (42) uit Hoogvliet op 15 maart vorig jaar zijn dochtertje in het ziekenhuis heeft gedood. Hij zou haar met een schaar in de borst hebben gestoken en haar hebben gesmoord met een hand op haar mond. Het meisje werd achtergelaten in een kamer op de afdeling radiologie.

‘Dochter beschermen tegen pedofielennetwerk’

De vader is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Tijdens psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum is vastgesteld dat de verdachte last had van een persoonlijkheidsstoornis en een waanstoornis. De vader had last van waanbeelden en was deels de grip op de realiteit kwijt. Hij was daardoor overtuigd geraakt dat hij zijn dochtertje moest beschermen tegen een pedofielennetwerk.

De vader bekende de dood aanvankelijk bij de politie, maar tijdens de zitting zei hij weer dat hij zich het fatale moment niet meer kon herinneren. “Of u het zich kan herinneren is voor de bewijsvoering niet interessant”, legde de rechter uit. “U had een schaar bij u met daarop het bloed van Diya en u zegt dat er niemand anders bij was. Ook uw eerste reactie bij politie, tegen wie u zei ‘doe mij de handboeien maar om’, was veelzeggend.”

Doodslag

De rechtbank gaat uit van doodslag en niet van moord, omdat er geen sterke aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan. “Uiteindelijk heeft u Diya gedood in een opwelling. Dat betekent doodslag”, aldus de rechter, die haar dood schokkend en gruwelijk noemde en een gebeurtenis die veel leed heeft gebracht. “Er zijn nauwelijks zaken vergelijkbaar met deze intrieste zaak.”

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt tien jaar te hoog. De eis houdt volgens de rechtbank onvoldoende rekening met de omstandigheden. “In uw voordeel hebben we meegewogen dat u op uw manier geprobeerd heeft hulp te zoeken.” Een andere reden om B. een lagere celstraf op te leggen, is de verwachting dat de tbs in zijn geval heel lang gaat duren.

B. wilde na afloop van de uitspraak meteen in hoger beroep. Daarvoor moet hij zich tot zijn advocaat wenden, gaf de rechtbankvoorzitter aan.

LEES OOK: Man ontvoerd, mishandeld en gedumpt voor het ziekenhuis

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier