WNL

Problemen met zorgbonus, werkgevers willen niet kiezen tussen werknemers

Werkgevers vragen vaak voor al het personeel een zorgbonus aan, maar dat is niet de bedoeling. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in overleg met de sector voorwaarden gesteld aan wie wel en niet voor het extraatje in aanmerking komt. Werkgevers schrikken er bij aanvraag voor terug om selectie toe te passen.

Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat ‘niet verstandig’. “We roepen zorginstellingen op alleen medewerkers te selecteren die binnen de criteria vallen.” Het ministerie wijst erop dat de aanvragen worden gecontroleerd.

Behalve werkgevers zijn ook vakbonden terughoudend. Zorgvakbond NU 91 noemt het eenmalige bedrag ‘een doekje voor het bloeden’. “We waren niet blij met deze bonus. Het moest gaan om structureel verbeteren van de salarissen van de zorgprofessionals”, zegt Stella Salden van NU 91 in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Salden: “Van de andere kant bekeken is het ook een eerste begin. De onderhandelingen over het salaris zullen in een latere fase een vervolg krijgen.”

‘Bonus dreigt te verzanden’

Salden vindt dat de bonus “zo snel mogelijk” moet worden uitgekeerd. “Want inmiddels zitten we al in de tweede golf. De bonus dreigt nu te verzanden in een administratief moeras. Dat is niet de bedoeling.” Ook werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Salden. “Snel aangeven wie er voor de bonus in aanmerking komt, zodat die uitbetaald kan worden.”

Mediadeskundige Mark Koster begrijpt dat het voor werkgevers moeilijk is om onderscheid te maken. “Stel dat je directeur bent van zo’n zorginstelling. De een wel een bonus, de ander geen bonus. Weet je wel wat voor ontwrichtende gevolgen dat heeft op de werkvloer? Ik begrijp wel dat werkgevers zeggen: ik wil voor allebei een bonus.”

Werkgevers hebben nog tot eind oktober om de bonus aan te vragen.

LEES OOK: Minister Hugo de Jonge: ‘Wij gaan kiezen wie zorgbonus krijgt’

Door: Peter Visser

Exit mobile version