main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 oktober 2020 — 11:59

Leraar waarschuwt: kleinere klassen zijn nodig in strijd tegen corona

De scholen moeten twee weken sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is het advies van de onafhankelijke expertgroep Red Team. Economiedocent Ton van Haperen waarschuwt in Goedemorgen Nederland voor de gevolgen en vindt dat de scholen open moeten blijven, maar vraagt wel dringend om meer richtlijnen uit Den Haag. Hij wil bijvoorbeeld kleinere klassen.

Volgens Van Haperen, zelf docent op een middelbare school, zijn scholen “niet angstig en in paniek”, maar zijn er wel zorgen. “Ik heb bij mij op school ook zeven collega’s die ziek geweest zijn, en dat was bij één toch niet zo prettig. En ook aardig wat leerlingen hebben corona gehad. Kinderen die nu een snotneus hebben of ziek zijn, volgen de les op de computer. Maar dat werkt niet echt.” Van Haperen zegt dat die leerlingen een achterstand opbouwen. “Daarna komen ze terug, maar moet je de lessen eigenlijk nog een keer geven.”

Dat betekent dat je veel extra lessen geeft, zegt hij. “Het is dus hard werken. Dat is helemaal geen punt, want het is crisis en dat zet je een extra stap. Mijn collega’s staan daar ook zo in. Maar het is wel zo dat het aantal besmettingen oploopt en het beleid uitblijft. En dat vind ik een groot schandaal. Er wordt niet gestuurd op veiligheid in de klas”, aldus Van Haperen.

‘Kleine klassen zijn nodig’

De Algemene Onderwijsbond vindt dat er door het Red Team te snel naar het sluiten van de scholen wordt gekeken en ziet liever dat scholen er alles aan doen om onnodige contactmomenten te voorkomen, zegt vicevoorzitter Jelmer Evers. “We willen heel graag dat de scholen openblijven. Dat willen leraren ook. Wat ze wel aangeven is dat ze zich zorgen maken. Daarom moet alles wat niet met lesgegeven te maken heeft, zoals studiedagen, nu online gebeuren. Je moet besmettingsrisico’s zoveel mogelijk voorkomen.”

Volgens het RIVM zijn de besmettingen tussen leerlingen en docenten “redelijk stabiel”, zegt Evers. “Ook zeggen zij dat kinderen minder besmettelijk zijn richting volwassenen, maar dat je wel afstand moet houden tussen volwassenen onderling. Daar moeten we op inzetten.”

Afstand houden tussen volwassen lukt wel, maar afstand houden met leerlingen is onmogelijk, zegt Van Haperen. “Klaslokalen zijn ongeveer acht bij acht en in Nederland stoppen we er 33 kinderen in als het kan. Dat is vrij exceptioneel. De combinatie van volle klassen en een virus lijkt mij niet zo handig.” Hij pleit voor kleinere klassen en voor “het organiseren van urgentie”. “We werken nu met afspraken uit juni.”

‘Het is eigenlijk te laat’

Ook wil hij dat de noodzaak van het mondkapje nog duidelijker wordt uitgedragen. Nu zijn er ouders die komen klagen op school, omdat zij vinden dat hun kind geen mondkapje hoeft te dragen. Van Haperen: “Ik wil dat wij duidelijk zeggen: het is crisis, het gaat niet goed. Wij moeten maximale veiligheid organiseren in de klassen.”

LEES OOK: Onderwijsminister Slob: scholen hadden eerder moeten zorgen voor goede ventilatie

Maar eigenlijk is het al te laat, zegt hij. “Ik vond mezelf een keer terug met 200 leerlingen in de gymzaal. Als we dat in Staphorst doen, is ‘de shit aan’. Je moet op andere manieren gaan werken en dat moest in augustus al geregeld zijn. Toen zat de R al boven de 1,3, zag je de besmettingen oplopen en wisten we ook dat kinderen vanaf 15 jaar wel degelijk een gevaar zijn. Er is toen niets gedaan.”

‘Je kunt niet alles regelen vanuit Den Haag’

VVD-Kamerlid Judith Tielen heeft drie kinderen op verschillende middelbare scholen. Zij vindt het goed dat scholen van het kabinet veel ruimte krijgen om zelf richting te geven. “Ik ben echt onder de indruk. Ik zie alle drie de scholen op hun eigen manier invulling geven aan de maatregelen, waardoor ik het gevoel heb dat het op alle drie die scholen goed past. Je kunt niet vanuit Den Haag zeggen hoe alle scholen in Nederland het moeten regelen. Je moet wel hulp bieden aan scholen om wat te doen, maar dat gaat best goed”, aldus het Kamerlid.

“Je kunt niet alles vanuit Den Haag regelen, dat klopt. Maar helemaal niets doen is ook niet handig”, reageert Van Haperen. “Bij de vorige lockdown zaten 1,5 miljard kinderen in de wereld thuis. Dat was niet zo omdat we allemaal gek waren, maar omdat er iets echt misging.” Scholen weer sluiten is voor hem geen optie. “We moeten alles doen om dat te vermijden. Maar ik snap dat Red Team wel. Want als je zo doorgaat, kom je daar uiteindelijk op uit.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer