main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2020 — 15:09

Vrijwillig brandweerkorps komt mogelijk in de problemen door coronacrisis

De vrijwillige brandweer komt mogelijk in de problemen door de coronacrisis. Het is voor hen namelijk ontzettend belangrijk om ten alle tijden te blijven oefenen zodat ze in het geval van brand weten hoe ze te werk moeten gaan, maar vanwege alle beperkingen gebeurt dit al maanden nauwelijks. Dat levert soms gevaarlijke situaties op, zeggen zij.

“De brandweer werkt op een vaste manier”, legt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus die zes mensen in die brandweerauto hebben allemaal hun eigen werkzaamheden.”

Om zich goed voor te bereiden op de werkzaamheden oefenen de vrijwilligers door middel van drills. “Daardoor weet je precies wat je moet doen, en dat werk is dan eigenlijk helemaal geautomatiseerd. Maar als je die drills helemaal niet meer beoefend gedurende langere tijd, verdwijnt dus het automatisme en voer je die werkzaamheden niet meer zo goed uit zoals je dat eerst deed. En dat is wat op ten duur de kwaliteit van het werk beïnvloedt.”

Bovendien bemoeilijken de coronamaatregelen ook het vinden en werven van nieuwe vrijwilligers. “Het vinden van mensen gebeurt vaak doordat we open dagen hebben. We geven demonstraties, bezoeken scholen en door de coronamaatregelen doen we dat allemaal niet meer.”

‘Het zijn sowieso helden’

Of er een uitzondering op een aantal van de maatregelen moet komen voor de vrijwillige brandweer ligt volgens PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul ingewikkeld. “Ik kan me wel heel goed voorstellen dat de vrijwillige brandweer zich zorgen maakt.”

“Het zijn sowieso helden, dat ze dit vrijwillig doen, en hun leven in de waagschaal willen stellen voor ons”, benadrukt ze. “Dus ik kan me voorstellen dat het wel goed is om daarnaar te kijken. Maar de volksgezondheid gaat natuurlijk wel altijd voor, en veiligheid is super belangrijk.”

LEES OOK: Noodweer: 92-jarige Annie houdt dankzij brandweer toch droge voeten

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier