main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 oktober 2020 — 14:02

‘Onderhandelingen Brexit zitten vast, Boris Johnson wacht op verkiezingen VS’

De einddatum van de Brexit-overgangsperiode voorbij komt steeds dichterbij. Toch lijkt een akkoord nog niet in zicht. “De onderhandelingen zitten vast. Het lijkt erop dat premier Boris Johnson wacht op de verkiezingen in de VS”, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland.

De Britten stapten per 1 februari uit de EU, maar tot het eind van het jaar loopt een overgangsperiode waarin de Britten nog de EU-regels volgen. “Gisteravond is er nog getelefoneerd tussen Johnson en de bobo’s van de Europese Unie. Dat zijn prettige en deftige gesprekken, maar er komt weinig uit”, aldus Van de Roer.

Trump

Johnson wil een akkoord uitstellen tot de Amerikaanse verkiezingen, verwacht Van de Roer. “Als Trump wordt gekozen, staat hij er sterker voor qua handelsdeal dan met Joe Biden. Biden gaat dat anders spelen.”

Als er niet op tijd een deal komt, zullen de gevolgen voor Nederland enorm zijn, zegt Van de Roer. “Visserij is voor ons gigantisch belangrijk. Dat zit vast. Het lijkt alsof de Britten op tijd spelen.”

‘Zaak van de chefs’

De onderhandelingen over de toekomstige betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn in principe het werk van EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost. Maar rechtstreekse bemoeienis van de leiders kan die soms bespoedigen, en de tijd begint te dringen. “Ik denk dat het straks een zaak van de chefs wordt”, zegt Van de Roer. “Van Merkel, Macron, en ook Rutte zal daar nog een rol spelen, de nummer drie van Europa.”

LEES OOK: ‘Brexit kostte Verenigd Koninkrijk al 130 miljard pond’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier