WNL

Virologen waarschuwen voor ‘superverspreiders’, vooral jongeren gevaarlijk

Niet iedereen met corona, is even besmettelijk. Virologen waarschuwen dat we de ‘superverspreiders’ niet in beeld hebben. Dat meldt De Telegraaf. Er zijn op dit moment veel mensen die positief getest worden en een grote hoeveelheid virus in hun lichaam hebben. Maar de CT-waarde die dit aangeeft wordt niet doorgestuurd naar de GGD’s, tot ongenoegen van virologen.

“Het gaat veelal om jongeren en jongvolwassenen – die zich nauwelijks ziek voelen – die hoge virusladingen in de adem hebben. Als ze zich na die test evengoed buitenshuis blijven ophouden, kunnen ze potentiële superverspreiders worden”, zegt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen tegen de krant.

‘Jongeren houden zich niet aan thuisquarantaine’

In het begin van de pandemie hadden vooral de ouderen en zwakkeren ook een hoge virusload, maar die verbleven in ziekenhuizen, verpleeghuizen of thuis. De besmette jongeren en jongvolwassenen lijken na positief te zijn bevonden zich veelal niet te houden aan de thuisquarantaine.

Ook in België waarschuwt klinisch bioloog Emmanuel André (KU Leuven) op Twitter voor deze nieuwe coronapatiënten die zich tot superverspreiders kunnen ontpoppen.

‘Moeten wel weten wat CT-waarde is’

“Ik heb zelf een keer een test gedaan. Ik kreeg niet te horen hoe besmettelijk ik was”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als de virologen zeggen dat dat een goed idee is, dan moeten we dat wel gaan doorgeven. We moeten dan wel allemaal begrijpen wat een hoge CT-waarde is.”

LEES OOK: ‘Onacceptabel om studenten nog langer thuis te houden’

Door: Peter Visser

Exit mobile version