main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 23 september 2020 — 14:45

Overheidstekort in eerste halfjaar bijna 15 miljard euro door corona

De Nederlandse overheid kwam in de eerste zes maanden van het jaar 15 miljard euro tekort. Dat komt voornamelijk door de maatregelen van het kabinet om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze maatregelen kostten tot zover ongeveer 14 miljard euro.

De overheidsfinanciën werden het tweede kwartaal gedomineerd door corona. In de eerste drie maanden van het jaar hield de overheid nog 9 miljard euro over, maar na de uitgaven in het tweede kwartaal belandde het saldo van inkomsten en uitgave 24 miljard euro in het rood. De overheidsschuld steeg het eerste halfjaar met 47 miljard euro tot 442 miljard euro.

Er werd in de eerste helft van het jaar 21 miljard euro meer uitgegeven dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit kwam grotendeels door een toename van subsidies met bijna 18 miljard euro. Loonsubsidies in het kader van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) droegen daar met bijna 10 miljard euro aan bij.

Ook extra kosten door uitkeringen en zorg

De inkomenssubsidie aan zelfstandigen uit hoofde van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), kosten nog eens 1,7 miljard euro extra. Ook werd er 2 miljard euro meer uitgegeven aan uitkeringen en betaalde de overheid bijna 2 miljard euro meer voor de beloning van haar werknemers.

Daarnaast zorgde de crisis voor 4 miljard euro extra kosten in de zorg, in de vorm van doorbetaling aan zorgverleners en de meerkosten van corona.

Inkomsten gedaald

De overheidsinkomsten daalden met 5 miljard euro. Dat komt vooral doordat bedrijven over 2020 voorlopig minder aan vennootschapsbelasting verschuldigd zijn. Ook de btw-inkomsten daalden.

LEES OOK: ‘Helft Nederlanders ziet rekeningen niet aankomen’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier