main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2020 — 12:21

Koning en koningin krijgen Friese les tijdens streekbezoek: ‘Heel mooi want Fries op school staat onder druk’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trekken donderdag Friesland in om aandacht te vragen voor de Friese taal en cultuur. Commissaris van de Koning van de provincie Fryslân Arno Brok is blij met het bezoek, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Wij zijn heel dankbaar dat ze vandaag op visite komen in Zuidoost-Friesland. Voor het eerst weer is er weer een streekbezoek dat nu wel iets anders zal zijn vanwege de coronamaatregelen, maar wij gaan er een hele mooie dag van maken.”

De koning en koningin zullen vooral het plattelandsgebied gaan bezoeken. “De dag is geslaagd als de mensen die gesprekspartners zijn met de koning en de koningin het gevoel hebben dat ze het verhaal goed hebben kunnen brengen. Ze gaan op bezoek bij bedrijven, scholen en instellingen en zich verdiepen in de regio zelf. Maar wij hebben er een breed en diep verhaal bij en dat willen wij graag overbrengen.”

CDA-Kamerlid Harry van der Molen is Fries en heeft het koningshuis in zijn portefeuille. “Zuidoost-Friesland is inderdaad een plattelandsregio waarin je ook een plaats als Drachten hebt, dat kennen veel mensen wel. Maar het is ook een heel mooi groen gebied, als je in de hoek van Appelscha zit. Dat is heel toeristisch maar ook een landbouwgebied. Het is goed dat de koning en koningin in gesprek gaan met jonge boeren, want de economie is daar heel erg afhankelijk van.”

‘Taal van groot deel van hun volk’

Het koningspaar gaat ook de schoolbanken in om Friese les te volgen. “Geweldig vind ik dat”, aldus Alex de Jager, directeur van de Friese onderwijscommissie Afûk. “Het Fries is de moedertaal van meer dan helft van alle Friezen die er zijn. Het is heel belangrijk dat ook de koning en de koningin laten zien dat ze interesse hebben in die taal van een groot deel van hun volk. Wat wij ze mee willen geven is het belang om die taal toch aandacht te blijven geven. Wij zijn heel blij dat ze daar over willen komen praten.”

Voor een deel staat de Friese taal en cultuur onder druk, stelt Van der Molen. “Ik vind het daarom ook heel mooi dat de koning en koningin in een school gaan kijken want er is in Friesland ook een hele discussie, daar hebben wij het ook in de Tweede Kamer over gehad, dat Fries op school onder druk staat. Te veel schoolbesturen organiseren het een beetje als bijvak. Het is juist ook goed dat het koninklijk echtpaar laat zien dat het goed is om op school je eigen taal te leren. Als dat niet gebeurt haakt een jongere generatie af.”

LEES OOK: ‘Ook Fries volkslied verplicht op school’

‘Ook meer leerkrachten Fries nodig’

Aan de andere kant wordt Fries ook onder jongeren weer meer gebruikt. “Zoals bij het sms’en”, aldus het CDA-Kamerlid. “Opvallend is dat Fries, dat echt een spreektaal is, ook weer meer wordt geschreven. Dat neemt echt toe. Maar je moet dan wel echt les in je taal krijgen, anders gaat het weg of komt er heel veel Nederlands of Engels naar binnen en dan staat die taal onder druk.”

Ook zijn er weinig docenten Fries. “Wij hebben meer leerkrachten nodig die die lessen kunnen geven. Je kan wel zeggen dat dat moet op elke school. Maar als er niemand voor de klas kan staan, houdt het op.”

‘Staat erg onder druk’

Uit de Miljoenennota blijkt dat er ook meer geld komt voor de Friese cultuur. “Vanwege corona heeft ook Friesland alle culturele activiteiten moeten stilgelegen. Niet alleen maar bij grote groepen en instellingen, maar ook op dorpsniveau zoals een openluchttheater. Dat geld gaat naar kleinere theaters zoals in Sneek waar ze maar een handjevol mensen binnen kunnen laten. Dat staat erg onder druk. Als wij dat soort kleinschalige cultuur in de regio allemaal laten verpieteren dan raken wij heel veel waardevols kwijt.”

LEES OOK: Geen vrolijke Miljoenennota, maar ‘Nederland kan eerste coronagolf wel aan’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Gevangenisdirecteur Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?
  • NOS Sportverslaggever Chris Wobben verzorgt al jaren voor audiodescriptie op de blindentribune van AZ, zodat zij geen minuut van de wedstrijd hoeven te missen;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat zaterdag plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de moeizame formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer