WNL

Ondernemers positief over plan om investerend crisis uit te komen

VNO-NCW en MKB-Nederland staan positief tegenover de koers van het kabinet om investerend de crisis uit te komen. Het steun- en herstelpakket, het nieuwe Groeifonds, de nieuwe investeringskorting en de tal van andere maatregelen geven vertrouwen, aldus de ondernemersverenigingen.

Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen noemt het “verstandig” dat men in crisistijd kiest voor investeren en dus voor banen. Ook vindt Thijssen het belangrijk dat de investeringen toekomstgericht zijn. Mensen moeten aan nieuw werk worden geholpen vóórdat ze werkloos worden.

‘Kijken wat wij voor elkaar kunnen boksen’

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, denkt dat de verlaging van de vennootschapsbelasting veel mkb’ers komende jaren een zetje in de rug geeft. Toch heeft hij ook aanmerkingen op de plannen van het kabinet. “De fiscale maatregelen tegen familiebedrijven rondom box 2, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en het feit dat er nog steeds onbedoeld ondernemers buiten de corona-steunmaatregelen vallen, helpen niet. We gaan de komende maanden kijken wat we politiek voor elkaar kunnen boksen om dat te verbeteren.”

Verder wil Vonhof dat het kabinet ondernemers vier in plaats van twee jaar geeft om uitgestelde belastingen terug te betalen.

De winstbelastingen voor grote bedrijven werden niet, zoals eerder aangekondigd, verlaagd van 25 naar 21,7 procent, maar blijven even hoog. Voor kleinere bedrijven is de winstbelasting wel verlaagd. De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor kleine ondernemers waaronder ook zzp’ers, wordt sneller afgebouwd dan eerder gedacht. Het kabinet wil zo het fiscale verschil tussen zelfstandigen en mensen in loondienst verkleinen.

‘Zeer teleurgesteld’

De ondernemersorganisatie voor de technologiesector FME zegt “zeer teleurgesteld” te zijn dat het kabinet niet meer investeert in voldoende technologisch geschoolde medewerkers. “We moeten ons uit de crisis innoveren en daarvoor hebben we een goed opgeleide beroepsbevolking nodig. Die is er in de technologische industrie nu nog steeds onvoldoende”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. Ook vindt FME dat er meer ingezet moet worden op innovatie.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) laat weten de duurzame investeringen van het kabinet te omarmen. “Een overheid die investeert in de industrie van de toekomst helpt enorm om grote innovatieve projecten van de grond te trekken die nodig zijn voor de energietransitie”, aldus de VNCI. Verder vindt de vereniging een Europese aanpak van het klimaatprobleem de meest effectieve en is ze van mening dat de coronacrisis zichtbaar heeft gemaakt hoe belangrijk het is om een eigen industrie te hebben.

LEES OOK: Koning in Troonrede: ‘Nederland moet zich schrap zetten voor gevolgen zware economische terugslag’

Door: Redactie

Exit mobile version