main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 september 2020 — 10:32

Geen vrolijke Miljoenennota, maar ‘Nederland kan eerste coronagolf wel aan’

De Miljoenennota die vandaag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd is geen vrolijke: de werkloosheid stijgt naar 5,9 procent, de staatsschuld schiet omhoog en de koopkracht neemt maar mondjesmaat toe. Toch zijn de cijfers, met de mondiale crisis in ogenschouw genomen, zo slecht nog niet. Dat zegt politiek verslaggever van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is de klap die je verwacht na een coronacrisis. Tegelijkertijd is er voldoende perspectief om er volgend jaar het beste van te maken, als de economie weer gaat groeien.”

Vorig jaar groeiden de bomen tot aan de hemel en ging het goed met Nederland. In twaalf maanden tijd is de wereld helemaal anders, maar “omdat de broekriem is aangehaald de afgelopen jaren”, komen we de crisis redelijk door, stelt De Winther. “De staatsschuld is erg teruggedrongen en er zijn allerlei hervormingen doorgevoerd. Nederland kan de eerste coronagolf wel aan.”

De situatie wordt echt penibel bij een tweede coronagolf. Daarvoor waarschuwt de minister van Financiën Wopke Hoekstra in de Miljoenennota, zegt De Winther. “Dan kunnen we de klap niet zo makkelijk opvangen en komen we echt in de problemen. Dan zal de financiële sector in gevaar komen. Alles zal er op gericht zijn om een tweede golf te voorkomen.”

Weinig verrassingen, veel plannen al gepresenteerd

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma verwacht dit jaar weinig verrassingen voor het publiek uit de Miljoenennota. “Het is een ander jaar, omdat er vanwege de crisis al een hoop gepresenteerd is”, stelt hij in Goedemorgen Nederland. Ook is het volgens hem “in grote lijnen vrij duidelijk wat er moet gebeuren om te voorkomen dat bedrijven omvallen en er veel werkloosheid komt”.

Maar ook volgens het Kamerlid is Nederland de crisis relatief goed doorgekomen en konden de cijfers slechter. “Het feit dat Nederland de crisis beter kan opvangen dan andere landen, komt omdat we een traditie hebben dat we zorgvuldig met de overheidsfinanciën omgaan. Daardoor kunnen tientallen miljarden nu worden uitgegeven, om te zorgen dat er niet nog meer bedrijven omvallen en niet meer mensen werkloos raken.”

‘Zijn ook mensen die het heel zwaar hebben’

De Winther brengt wel een nuance aan. “We moeten ook zeggen dat er een heleboel mensen, ondernemers en bedrijven zijn die het water inmiddels boven het hoofd staat. Als je je baan houdt of je onderneming overeind blijft, kom je de crisis redelijk door. Maar er zijn ook mensen die het heel zwaar hebben. Ze hebber er weinig aan dat er een redelijke toon in de Miljoenennota wordt aangeslagen. Voor hen is het alle hens aan dek.”

LEES OOK: ‘Koning spreekt Troonrede uit met boodschap dat crisis nog niet voorbij is’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier