WNL

Is omscholing de oplossing voor tekorten op de arbeidsmarkt?

Hoe komen we zo snel mogelijk uit de crisis? Dat is de vraag morgen op Prinsjesdag. Het kabinet zet in op omscholen, want hoewel veel mensen hun baan verliezen, zijn er ook veel vacatures, bijvoorbeeld in de bouw. Nu lopen mensen die van beroep willen veranderen nog teveel tegen een muur op, zegt NRC-columnist en ondernemer Aylin Bilic in Goedemorgen Nederland.

“Wij zijn in de bouw altijd op zoek naar mensen die het maken van dingen in zich hebben”, Robert Herman, directeur Bouwmensen Twente. ‘We hebben veel mensen nodig die ervoor zorgen dat we een dak boven ons hoofd hebben.”

Om de vele vacatures vervuld te krijgen, heeft Herman zijn hoop gevestigd op werknemers uit andere sectoren. “Er zullen ongetwijfeld branches zijn die nu stilvallen, zoals de evenementenbranche. Die mensen zijn gewend op diverse locaties te werken. Die zouden heel makkelijk omgezet kunnen worden naar bouwvakker, timmerman of tegelzetter.”

Diplomamaatschappij

Overstappen naar een ander beroep gaat nu nog te moeizaam, zegt Bilic. “We zijn een diplomamaatschappij.” Bilic ziet ook in de journalistiek dat omscholing lastig is. “Journalisten zijn hele solistische, eigenwijze mensen. Op het moment dat je niet inzoomt op wat zo iemand nog meer zou kunnen, is het best lastig om in een andere sector te komen.”

In de vorige crisis zag Bilic dat mensen als gevolg daarvan bij de voedselbank moesten aankloppen. “Terwijl een ander deel zichzelf wel bekwaamt om in andere sectoren aan het werk te gaan.” Daarbij ligt ook een verantwoordelijkheid voor werkgevers, vindt Bilic.

Door opleidingen te volgen worden werknemers autonomer, ziet Bilic. “Naast learning on the job, ontwikkel je talenten om autonomer te zijn. Daarmee ben je voor meerdere sectoren geschikt.”

LEES OOK: Coronacrisis slaat keihard toe op de arbeidsmarkt, 322.000 banen verdwenen

Door: Redactie

Exit mobile version