WNL

Burgemeester Zaanstad roept winkels op om geen messen te verkopen aan jongeren

De burgemeester van Zaanstad Jan Hamming roept winkelketens op om geen messen meer te verkopen aan jongeren onder de 16. Hij richt zijn oproep aan Blokker, HEMA, Xenos en Ikea. De Action kondigde eerder al aan te stoppen met de verkoop van messen aan jonge klanten.

“In Zaanstad is er een steeds groter aantal incidenten met kinderen met messen”, zegt Hamming in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Eén daarvan was begin dit jaar, waarbij tientallen jongeren elkaar te lijf gingen met messen. In de ondervragingen van die kinderen bleek dat die jongens de messen bij de Action hadden gekocht.”

“Ons gaat het erom dat kinderen niet met wapens de straat op kunnen”, zegt Hamming. “Daar moeten we op alle manieren drempels voor opwerpen. Dat begint bij de ouders, scholen en de overheid. Maar ook winkeliers kunnen daar aan bijdragen.”

Belachelijk

“Het is belachelijk dat kinderen met messen op straat lopen”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema. Ook hij vindt dat er een taak ligt voor scholen. “Ik ben voor kluisjescontrole op scholen. Laat de politie maar kijken of er iets in zit. Scholen zijn daar veel te terughoudend in.”

Of winkeliers bij de verkoop van messen om legitimatie moeten vragen, vindt Heerema lastig. “We zijn een klein land, en je kan van Zaanstad makkelijke naar Amsterdam of Haarlem als je echt een mes wil kopen. Zo’n lokale maatregel zal niet snel werken, maar de uitstraling vind ik wel goed. Als dit ertoe leidt dat er minder kinderen met messen op straat lopen, ben ik er voorstander van.”

LEES OOK: Steekincidenten onder jongeren nemen toe: ‘Ouders hebben geen grip meer op jeugd’

Door: Redactie

Exit mobile version