main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2020 — 14:17

Na 46 jaar wordt weer gezocht na vermiste Hans en Piet: ‘Duidelijk is dat de dader niet meer veroordeeld wordt’

Al 46 jaar zit de familie van Piet Hölskens en Hans Martens uit Asten in onzekerheid. Sinds 1974 zijn de twee mannen vermist. De politie zoekt de komende dagen voor de laatste keer naar hen.

De twee stratenmakers belandden op 16 maart 174 na een kroegentocht in café de Zanzibar in Deurne. Hans was toen twintig, Piet een jaar ouder. De oudere broer van Piet, Jan, was ook in het café. Kort voor het einde komen ze elkaar nog tegen. “Ik ga nu weg Jan. Als ik terugkom heb ik meer geld dan jij,” zegt Piet tegen zijn broer.

Waarschijnlijk is Hans in de val gelokt met Piet in zijn auto daarbij, vermoedt Jan. “Waarschijnlijk heeft Piet de rit gemaakt, maar de verkeerde rit genomen.”

‘Fijn dat de politie dit doet’

Nu wordt er opnieuw gezocht. “Dat gun je de familie ook”, vertelt privé-detective Judith Hoeben die ook onderzoek naar de zaak heeft gedaan. “Dat ze na al die jaren duidelijkheid krijgen. Maar het is nog maar de vraag of dat er komt. Maar het is fijn dat de politie dit doet.”

Ook na al die tijd heeft broer Jan er nog altijd heel veel moeite mee. “46 jaar weg. Maar de nabestaanden worden gestraft en de daders gaan vrijuit.”

‘Relatie met een getrouwde vrouw’

Misdaadjournalist Bram Endedijk volgt de zaak al heel lang maar vindt het moeilijk uit te leggen hoeveel impact dit heeft voor de familie. “Dat is wel vaker zo bij dit soort zaken. Je kan dat eigenlijk niet helemaal begrijpen”, legt hij uit in Goedemorgen Nederland. “Jan probeert mij dat wel uit te leggen. Dan hoor ik wel wat hij zegt. Maar toch denk ik dat wij dat nooit echt kunnen begrijpen. Ook nu domineert het weer zijn leven. Hij wil gewoon weten wat er met zijn broertje is gebeurd.”

Dat is nog altijd de grote vraag. “Vermoedelijk is Piet ergens naartoe gelokt met het idee dat hij geld kon verdienen. Dat was heel lang alles wat er bekend was. Maar jaren geleden kwam er informatie bij de politie binnen dat deze mannen weleens vermoord zouden kunnen zijn. Hans zou een relatie hebben gehad met een getrouwde vrouw en dat zou de reden zijn geweest voor de moord. Piet was daarbij want die had een auto. Dus ze zijn naar een plek gegaan en daar zijn ze om het leven gebracht.”

LEES OOK: Mogelijke doorbraak in 44-jarige vermissingszaak twee Brabantse vrienden

Vier dagen zoeken in Liessel

Een privé-detective heeft deze informatie onderzocht en die kwam tot een naam en een mogelijke plek. “En die plek is dat meertje in Liessel waar de komende dagen gezocht gaat worden.”

Vier dagen worden hiervoor uitgetrokken maar dat is nog niet zo makkelijk, legt Endedijk uit. “Bij dat meertje is ook veel gebeurd. Zo is daar veel zand ingestort. Als de auto daar op de bodem lag, dan ligt deze nu onder een flinke zandlaag. Het idee is dat die auto mogelijk onder zeven meter water en zeven meter zand kan liggen. Dat kost heel veel kracht en materieel om die wagen naar boven te laten komen. Vandaar die vier dagen ook.”

Zaak is verjaard

Maar de vraag is wat de politie kan doen als daadwerkelijk een auto wordt aangetroffen. “Zitten daar dan de lichamen nog in? Dat is allemaal niet te zeggen. Wat wel duidelijk is dat als ze worden gevonden, er geen dader meer veroordeeld gaat worden omdat de zaak verjaard is. Moordzaken verjaren inmiddels niet meer, maar dat geldt alleen voor moordzaken na 1988. Zaken van voor 1988 waren al verjaard toen die wetgeving inging, en die blijven dus verjaard.”

Daar is broer Jan het niet mee eens. Die vindt dat een moord niet kan verjaren ook al is die zo oud. Daarom is hij een petitie gestart om voor elkaar te krijgen dat dat ongedaan wordt gemaakt. “De familie wil duidelijkheid. Maar Jan zegt ook: als ze gevonden worden wil ik dat het recht nog steeds zijn beloop moet krijgen. Ook als is het zo lang geleden.”

Petitie al 2500 keer ondertekend

Die petitie is inmiddels al bijna 2500 keer ondertekend maar het is onduidelijk of er iets mee zal gebeuren. “Dat is lastig in te schatten omdat de zaak al verjaard was toen de nieuwe wetgeving is ingegaan. Daar zit het probleem. Maar misschien dat zo’n petitie het gesprek hierover weer op gang kan brengen.”

LEES OOK: Familie hoopt dat Piet en Hans worden gevonden: ‘Als is het een kenteken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer