WNL

Familierestaurant in Elburg zou worden overgenomen door zoon en dochter, maar ging failliet

Een van de onverwachte slachtoffers van de coronazomer is Restaurant De Haas in Elburg. Dit familiebedrijf had een paar maanden geleden nog meer dan 300 bruiloften en partijen in de agenda staan voor de zomer, maar door de lockdown en de coronacrisis werden dat er in één klap nul. De zaak redde het niet en ging failliet. “We hebben aan het begin tegen het personeel gezegd: we gaan met zijn allen of we gaan niet. Toen was het toch helaas met zijn allen”, zegt zoon Gerrit-Jan Vos in WNL-programma Stand van Nederland.

Zoon Gerrit-Jan en dochter Mathilde zouden het bedrijf dit jaar overnemen van hun vader Aart, omdat die met pensioen gaat. Op zijn zevende tapte Aad al zijn eerste biertje in het familierestaurant, daarna volgden er nog talloze. “Duizenden zijn hier ook getrouwd en ik zelf ook”, vertelt Aad, die er naar eigen zeggen emotioneel van kan worden. “Het is een beetje als een voetbalclub, je kan voor Ajax, Feyenoord of PSV zijn, maar De Haas is het belangrijkste. De persoon niet. Je moet doorgaan en gelukkig hadden we drie kinderen die het wilden overnemen, maar toen kwam corona en daar waren we niet tegen bestand.”

Hopen op een wonder

Dochter Marieke hield zich al bezig met de cijfers van het bedrijf en hoopte op een wonder. “Er gebeurde niks, het ging alleen naar beneden en dat is heel stressvol. Het ging veel te hard”, zegt zij. “We zijn vanaf het begin af aan eerlijk geweest tegenover het personeel: dit staat er op de rekening en als het op is, dan is het op.”

“Dan gaat het heel hard”, vult broer Gerrit-Jan haar aan. “Dan zit je dus met je transitievergoeding en je uitkoop van personeel, dat kost ook zo veel. Dat is er ook niet meer, want dat is allemaal opgegaan aan reserves aan corona.”

Deze en andere afleveringen van Stand van Nederland zijn hier terug te zien. 

LEES OOK: Firma André Rieu hard geraakt door coronacrisis: ‘Honderden mensen hebben niets te doen’

Door: Redactie

Exit mobile version