WNL

Meldpunt voor slachtoffers misbruik Jehova’s Getuigen: ‘We kijken naar de introductie van een meldplicht’

Jehovas

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen kunnen binnenkort terecht bij het meldpunt ‘Verbreek de stilte’ van Slachtofferhulp Nederland. Dat meldt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. Zo krijgt het meldpunt specifieke expertise over seksueel misbruik binnen gesloten gemeenschappen.

“Dit vraagt om een wetswijziging”,  licht minister Dekker toe bij talkshow Op1. “Dat is wat hier vilein is. Jehova’s Getuigen zeggen dat ze zich aan de wet houden. Feitelijk hebben ze daar gelijk in. Hoe moreel verwerpelijk het ook is dat ze slachtoffers in de kou laten staan. Maar wij hebben op dit moment geen wettelijk instrument om te zeggen dat ze iets doen dat niet mag.”

‘In andere landen ook zo’

Daarom wil Dekker een meldplicht invoeren. “Dat is in andere landen ook zo. Maar het is ook zo in andere beroepsgroepen zoals de zorg. Daar speelde ook heel lang het beroepsgeheim. Maar als je tegen dingen aanloopt, dan kan je dat toch niet stilhouden. Wij gaan kijken of zoiets voor particuliere organisaties, dus ook geloofsgemeenschappen, geïntroduceerd kan worden.”

‘Gedwongen deze stap te nemen’

De geloofsgemeenschap wilde publicatie van een rapport over seksueel misbruik op twee websites ongedaan maken. Maar begin deze maand verloor ze ook in hoger beroep een rechtszaak daarover. Het onderzoeksrapport gaat over de (gebrekkige) afhandeling van gevallen van seksueel misbruik binnen de Jehova-gemeenschap.

Omdat de Jehova’s Getuigen tot nu toe steeds weigeren om een laagdrempelig intern meldpunt in te richten, wordt de minister gedwongen deze stap te nemen, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdagavond in een verklaring.

Daarnaast krijgt de Stichting Reclaimed Voices financiële steun zodat zij door kunnen gaan met het helpen van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen.

LEES OOK: Onderzoek ingesteld naar misbruik bij Jehova’s Getuigen

Door: Redactie

Exit mobile version