Het Indisch Monument in Den Haag wordt de komende nacht bewaakt en beveiligd. Dat gebeurt na een bekladding en gedeeltelijke vernieling afgelopen nacht.

De gemeente Den Haag, eigenaar van het monument, heeft daar aangifte van gedaan. Bij het monument wordt zaterdag de overgave van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië herdacht.

‘Dat is respectloos’

“Het Indisch Monument is afgelopen nacht beklad en deels vernield. Dat is respectloos”, zo laat de gemeente Den Haag in een verklaring weten.

De politie hield het monument de afgelopen nachten al wat scherper in de gaten. Volgens een woordvoerster was er een melding binnengekomen van iemand die zorgen over een mogelijke bekladding uitsprak. Van wie die melding kwam, wil de politie echter niet zeggen.

Opgeëist door Aliansi Merah Putih

De bekladding is opgeëist door een groep die zich Aliansi Merah Putih noemt, oftewel de rood-witte alliantie, naar de kleuren van de Indonesische vlag. Op het monument staat onder meer ‘kami belum lupa’ (wij zijn het niet vergeten) en ’17/08/45′. Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Hij werd de eerste president van het land.

Het bekladde monument. Foto: ANP

Eerder heeft de actiegroep Aliansi Merah Putih ook het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij de Haagse Hofvijver beklad met de de tekst ‘Fuck VOC’. Hij was een van de oprichters van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Nederlandse handelsonderneming die het monopolie had op de overzeese handel.

Herdenking

Het Indisch Monument wordt vrijdag schoongemaakt en hersteld. Daardoor kan de herdenking zaterdag volgens de gemeente doorgaan zoals gepland. “Met elkaar zorgen we ervoor dat de herdenking zijn waardigheid niet verliest”, aldus de gemeente.

Vanwege het coronavirus is de herdenking niet openbaar. Daardoor zullen maar enkele genodigden aanwezig zijn zoals Koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis (Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers).

LEES OOK: Gemeente Amsterdam doet aangifte van bekladding Monument Indië Nederland