WNL

WNL Terugblik: ‘Alle cabaretiers die in grote zalen spelen zijn inmiddels miljonair’

Alle cabaretiers die in grote zalen spelen, zijn inmiddels miljonair. Dat zegt Guido Weijers in het WNL-programma Stand van Nederland. “Als de Peter Pannekoeks, Theo Maassens en Hans Teeuwens geen miljonair zijn, dat hebben ze iets fout gedaan”, aldus de cabaretier.

“Als je in kleine zaaltjes speelt, dan moet je eerst nog zorgen dat je uit de kosten komt”, zegt Weijers. “Maar zodra je echt grote zalen gaat spelen, dus met 500 tot 700 man, dan gaat het door het dak. Dan verdien je schofterig veel.”

Weijers schaamt zich niet voor zijn goede inkomen. “Er wordt altijd heel hypocriet over gedaan. Het zijn altijd linkse cabaretiers die rechts hun zakken vullen.” Toch vermoedt Weijers dat het niet uitmaakt om welke cabaretier het gaat, ze verdienen allemaal dik. Weijers zelf is in ieder geval miljonair. “Maar daar gaat het niet om, het gaat erom wat je met je geld doet”, zegt de cabaretier lachend.

Geld op zich was nooit een doel voor Weijers. “Ik heb nooit gedacht dat ik hier heel rijk mee ging worden. Het is een ontzettend mooi bijverschijnsel dat er veel mensen een kaartje kopen, en dat mijn bankrekening daardoor overloopt.”

Liefde voor het vak

Dat de cabaretier nog steeds op de planken staat, ligt aan zijn liefde voor het vak, niet omdat hij een boterham moet verdienen. “Ik hoef mij nooit meer zorgen te maken. Als ik morgen wil stoppen met werken, dan stop ik gewoon. Alleen doen cabaretiers dit werk alleen maar omdat ze het leuk vinden, omdat ze iets te zeggen hebben, en iets kwijt willen.”

Weijers ziet dat zijn collega’s vaak niet over hun inkomen willen praten. “Geld is altijd een ongemakkelijk onderwerp. Dat begrijp ik niet. Je verdient het toch op een eerlijke manier? Ik zie hoe krampachtig collega’s erover doen, terwijl ze allemaal een grachtenpand in Amsterdam hebben…”

Door die krampachtigheid wordt er volgens Weijers in interviews nooit over geld gepraat. “Maar je kunt het heel simpel uitrekenen”, zegt hij. “Een volledige zaal moet soms gedeeld worden met een hele balletgroep. Maar een cabaretier gaat er in z’n eentje met de buit vandoor. Dat geeft wel aan dat er genoeg geld is.”

WNL is er al 10 jaar voor onze ondernemers. Deze zomer blikt WNL terug op de hardwerkende ondernemers die in onze programma’s te zien waren. Alle afleveringen van Stand van Nederland zijn nu te zien op NPO Start.

Door: Redactie

Exit mobile version