WNL

‘Consument wil dat kiloknallers uit de supermarkten verdwijnen’

'Kiloknallers moeten uit de supermarkten verdwijnen'

Kiloknaller-aanbiedingen moeten uit de supermarkten verdwijnen. Dat vindt een meerderheid van de mensen (62 procent) die hebben deelgenomen aan een peiling in opdracht van boerenorganisatie LTO Nederland. Daarnaast is meer dan de helft van de respondenten (58 procent) het eens met de mening van de boeren die vinden dat ze geen eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Volgens het uitvoerende onderzoeksbureau DirectResearch vormen de ruim 1500 respondenten een afspiegeling van de bevolking. In de peiling is gewogen op de factoren geslacht, leeftijd en opleiding. De land- en tuinbouworganisatie wilde vooral weten hoe consumenten denken over duurzaamheid en de prijs die ze daarvoor over hebben. Een van de conclusies is nu dat “de consument wel wil, maar nog niet bewust de portemonnee trekt voor duurzaamheid”. Een gangbare definitie van een kiloknaller is een stuk vlees zonder keurmerk tegen een extra lage prijs.

Uit de peiling blijkt dat de meeste mensen tijdens het doen van boodschappen niet bewust op etiketten letten om daarmee te bepalen hoe duurzaam een product is. Slechts 24 procent zegt dit wel te doen. 59 procent zegt dat zij het belangrijk vinden om seizoensgroenten te kopen, en 44 procent koopt bewust Nederlandse producten in plaats van producten die van ver moeten komen.

‘Prijs niet leidend’

Van de ondervraagden koopt een op de drie weleens biologische producten, 46 procent koopt scharrelproducten. Volgens consumenten is de prijs voor hen niet leidend bij het kopen van groente, vlees, fruit en zuivel. Voor 27 procent is dat de doorslaggevende factor.

De supermarktsector wijst er zelf vaak op dat de marges ook daar helemaal niet groot zijn en er nu eenmaal kosten worden gemaakt in de keten.

LEES OOK: Boerenorganisaties LTO en NAJIK praten niet meer met ministerie: ‘Zinloos’

Door: Redactie

Exit mobile version