main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
31 juli 2020 — 14:37

Luchtvaartbranche uit in brandbrief ‘diepe zorgen’ over reisbeperkingen

Luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden in Europa roepen de EU-lidstaten op om de reisbeperkingen en quarantainemaatregelen in te trekken. Ze hebben hun “diepe zorgen” geuit in een brandbrief aan Europese regeringsleiders, verantwoordelijke ministers en de Europese Commissie.

Allerlei landen hebben in de piek van het zomerseizoen quarantaineverplichtingen ingesteld na een bezoek aan een Europese regio waar veel besmettingen zijn vastgesteld. Volgens de brancheorganisaties ACI, A4E en IATA zijn veel van dergelijke maatregelen strijdig met principes van de Wereldgezondheidsorganisaties WHO en het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Bovendien brengen ze de economie veel schade toe, schrijven ze.

De zwaar door de coronacrisis getroffen luchtvaartbranche roept de lidstaten en het Verenigd Koninkrijk daarom opnieuw op hun benadering te coördineren en wetenschappelijk te funderen. Ze zijn bang dat als dat niet gebeurt, het consumentenvertrouwen verder wordt geschaad.

Alternatieve opties

Zomaar een heel land in de ban doen zou geen optie moeten zijn en pas als laatste maatregel moeten worden besloten, vinden de brancheorganisaties. Ze wijzen op alternatieve opties als track-and-tracesystemen om besmette personen op te sporen en te volgen. De apps die verschillende landen hiervoor hebben ontwikkeld zouden op elkaar moeten worden afgestemd zodat ze ook grensoverschrijdend nuttig zijn, is een ander verzoek.

LEES OOK: KLM: terugbetaling vliegtickets gaat nog even duren

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier