main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 juli 2020 — 09:58

Shell lijdt door coronacrisis grootste kwartaalverlies ooit: 15,4 miljard euro

Shell is ontzettend hard getroffen door de coronacrisis. In het tweede kwartaal leed ze het grootste nettoverlies ooit: 15,4 miljard euro. Vorig jaar maakte ze in dezelfde periode juist 3 miljard euro winst.

Door de strenge maatregelen in april en mei en het vele thuiswerken werd er beduidend minder brandstof verkocht aan de pomp. Daarnaast heeft Shell veel last van de lage olieprijs. Die kelderde na het uitbreken van de pandemie en is nog altijd niet terug op het niveau van voor de crisis.

Ook viel de luchtvaart natuurlijk nagenoeg stil waardoor de vraag naar kerosine wegviel. Eind juni meldde het Brits-Nederlandse energieconcern al dat er door de crisis veel minder olieproducten werden verkocht. Daarbij waarschuwden ze dat er enorme eenmalige afwaarderingen zouden komen. Die afschrijvingen waren in totaal 14,2 miljard euro.

Shell maakte wel winst op basis van de geschatte voorraadkosten, zo’n 542 miljoen euro. Analisten verwachtten daar juist gemiddeld een verlies van 573 miljoen euro. Deze winst kwam in het tweede kwartaal van 2019 uit op bijna 3 miljard euro, de nettowinst was toen 2,5 miljard euro.

Negatieve impact olie en gas

Het bedrijf zegt dat er nog grote onzekerheid is over de economische omstandigheden in de wereld vanwege de coronacrisis, met een verwachte negatieve impact op de vraag naar olie en gas. De coronacrisis noopte Shell eerder dit jaar al tot zijn eerste verlaging van het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog. In het tweede kwartaal keerde Shell in totaal 1 miljard euro aan dividend uit.

LEES OOK: ‘Verwoestende impact coronacrisis wordt zichtbaar in derde en vierde kwartaal’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier