main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 juli 2020 — 11:58

Markuszower (PVV) beschuldigt ministers Sigrid Kaag en Stef Blok van Jodenhaat

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower haalt in het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) uit naar ministers Sigrid Kaag en Stef Blok, vanwege een affaire rond Nederlands geld dat in de handen van Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP)-terroristen terechtkwam. Markuszower: “Blijkbaar haten zij Joden.”

Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maakte vorige week bekend dat zij de steun aan de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC) opschort, nadat bleek dat twee voormalige medewerkers van deze organisatie verdacht worden van een bomaanslag in augustus 2019. Hierbij viel een dode. Deze mannen waren lid van het PFLP, dat op de EU-lijst van terroristische organisaties staat. Ze werden (deels) betaald door de UAWC met Nederlandse subsidie. Dat schoot de Joodse Markuszower in het verkeerde keelgat.

‘Verantwoordelijk voor moord op tienermeisjes’

Volgens Markuszower betaalden minister Blok (Buitenlandse Zaken) en Kaag “willens en wetens” salaris aan “Palestijnse terroristische beesten”. Ook noemt hij ze verantwoordelijk voor de moord op Joodse tienermeisjes.

“Zij waren gewaarschuwd en bleven toch doorbetalen. Waarom? Blijkbaar houden ze van Palestijnse terroristen en haten ze Joden,” zegt Markuszower. En niet alleen de ministers zijn Jodenhaters, voegt hij eraan toe. “Zij, maar ook de partijen die zij vertegenwoordigen.”

Daar blijft het niet bij. Ook de Nederlands-Joodse gemeenschap komt er niet ongeschonden vanaf. Kaags ‘adoratie’ voor PLO-leider Jasser Arafat ‘zou moeten leiden tot pek en veren van(uit) de Joodse gemeenschap,’ vindt het Kamerlid. Hiermee doelt Markuszower op het feit dat Kaag getrouwd is met Anis al-Qaq, een Palestijnse oud-tandarts, die onder Arafat diende als schaduwminister voor gezondheidszorg.

“Maar wat doen veel Joden? Die slijmen en vleien”, zegt de PVV’er. “Die blijven als echte goles-Joden kruipen en buigen voor het gezag. Zij hopen op een wit voetje maar uiteindelijk krijgen zij een keiharde trap met een grote zwarte laars. Joden die nog op partijen als D66 en VVD, ChristenUnie en CDA stemmen, faciliteren hun eigen Untergang.”

‘Alle perken te buiten’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken en Joodse prominent Uri Rosenthal (VVD) reageert verontwaardigd op de beschuldigingen van de PVV’er. “Ik heb niets met deze scheldkanonnade. Markuszowers woorden spreken voor zichzelf, ik zou eigenlijk zeggen: commentaar overbodig”, zegt hij tegen het NIW. “De affaire over Nederlandse subsidies die bij Palestijnse terroristen terechtkomen, aankaarten en daar kritisch op zijn, is natuurlijk een prima zaak. Maar dat hoor je niet te doen op de manier waarop Markuszower dat doet. Zeker niet als je het breder trekt naar ‘de Joodse gemeenschap zus en de Joodse gemeenschap zo’. Dat vind ik alle perken te buiten gaan.”

‘Excuses aan politiek Den Haag en Joods Nederland’

“Van Markuszower is bekend dat hij wel vaker verbaal uit de bocht vliegt, maar zo zout hadden we het nog niet gegeten”, schrijft Ester Voet, hoofdredacteur van het NIW op de website van haar weekblad. Zo kwam Markuszower in april 2010 in opspraak door een uitgelekte e-mail waarin hij als bestuurslid van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam schreef dat Joodse Nederlanders die het VN-rapport van rechter Goldstone verdedigen “verklikkers” zijn die in levenslange ban moeten worden gedaan.

Voet is van mening dat Markuszower zijn excuses aan moet bieden aan politiek Den Haag. “En aan moslims die solidair met ons zijn, maar ook aan het – overgrote – deel van Joods Nederland.” Ze beklemtoont dat antisemitisme een groeiend probleem is, hier in Nederland en ver daarbuiten. “Maar denkt Markuszower werkelijk dat het 1939 is en het daarom gerechtvaardigd is de daarbij behorende terminologie te gebruiken? Is het effectief om ook nog eens onverbloemd naar iedere Jood die het waagt daarover van mening te verschillen, zo ongeveer het ergste verwijt te maken dat je een Jood kúnt maken: werken aan zijn of haar eigen ‘Untergang’?”

LEES OOK: CDA-Kamerlid woest op PVV’er over tweet: ‘Onbestaanbaar dat je zo respectloos bent’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Koopwoningen 8,2 procent duurder: grootste stijging in anderhalf jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd,…

Lees meer

Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen 77 coronapatiënten. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tien meer dan zaterdag. Het…

Lees meer

‘Luidruchtig’ feest met 60 man in Voorhout beëindigd

De politie in Noordwijk heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ‘luidruchtig’ feest in het Zuid-Hollandse Voorhout. Met behulp van verschillende melders troffen agenten een…

Lees meer

Aantal coronagevallen nam afgelopen 24 uur toe met 1849

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is sinds zaterdag toegenomen met 1849. Dat meldt het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het zijn er iets minder dan een dag…

Lees meer

Vrouw overleden in Bussum, man aangehouden

In een woning in Bussum in zaterdag een dode vrouw aangetroffen. De politie heeft later op de dag een man aangehouden. Het is volgens de…

Lees meer

Gestolen Rolex in zaak doodgeschoten Bas van Wijk was nep

Het horloge waarop de betrokkenen bij de dood van Bas van Wijk het vorige maand in Amsterdam vermoedelijk hadden voorzien, was een imitatie-Rolex. Het Openbaar…

Lees meer

Selfmade miljonair Jan Rijsdijk (77) geeft alles weg: ‘Ik ben met niets gekomen en wil met niets gaan’

Ondernemer Jan Rijsdijk (77) gaf dit jaar zijn landgoed op voor een appartement van 119 vierkante meter. Maar hij is nog lang niet klaar met…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier