WNL

WNL Misdaadarchief: Hoe een broodjesverpakking leidde tot arrestatie van Roemeense bende

Rechercheurs Raymond Kolsteren en Nico van Amerongen werkten in 2014 mee aan de zaak van de Rotterdamse Patty Kengthanyakarn (62). De vrouw werd op klaarlichte dag beroofd van haar gouden ketting en hield zwaar hersenletsel over aan de brute misdaad. Uiteindelijk bleek de verpakking van een broodje een zeer belangrijk aanknopingspunt, zo is te zien het WNL-programma Zaak van je Leven.

Als Patty boodschappen gaat doen, wordt ze aangesproken door een vrouw in een auto. Patty wil de vrouw helpen en loopt naar het raampje. Daar pakt de tot dan toe onbekende vrouw de ketting beet en de chauffeur van de auto geeft gas. Patty wordt meterslang over straat meegesleurd.

Broodje

De auto die wordt gebruikt bij het misdrijf wordt later teruggevonden. In de wagen liggen verschillende bonnetjes en verpakkingen. Naar aanleiding daarvan reconstrueren de rechercheurs de route die de Roemeense bende heeft afgelegd. Ze stappen in de auto. “Geen woorden, maar daden. Er stappen gewoon twee rechercheurs in de auto en die rijden heel de rijksweg af om te kijken waar ze die broodjes verkopen”, vertelt Van Amerongen.

Uiteindelijk hebben ze succes bij een tankstation langs de snelweg bij Hendrik-Ido-Ambacht. Rechercheur Erik Flier bekijkt de beelden en brengt de verdachten in beeld. “Ik heb geleerd dat er geen rare ideeën bestaan in onze onderzoeken. Het gaat juist om die out of the box-ideeën”, aldus Van Amerongen.

Celstraf

Het blijkt een eerste belangrijke vondst in het onderzoek. Uiteindelijk worden alle leden van de bende opgepakt en naar Nederland gebracht voor berechting. Twee Roemenen worden uiteindelijk veroordeeld voor drieënhalf jaar cel. De andere twee worden vrijgesproken.

‘Gewoon doorgaan’

Hoewel de situatie van Patty is verbeterd, is ze nooit meer de oude geworden. “Ik zeg tegen mezelf dat ik gewoon moet doorgaan”, zegt een geëmotioneerde Patty. “Ik laat haar nooit meer alleen. We gaan het zeker redden”, zegt haar man Cor.

Deze aflevering van Zaak van je Leven is nu te bekijken op NPO Start.

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Doden Liegen Niet. Alle afleveringen van Misdaadcollege zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Exit mobile version