main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 juli 2020 — 16:05

KVK: er melden zich weer meer zzp’ers aan, 20 procent meer dan in juni 2019

Het aantal gestarte zzp’ers was in juni 20 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) in gesprek met NU.nl. De KVK verwacht dat de stijgende lijn de komende maanden doorzet. De stijging is opvallend, omdat in het eerste half jaar van 2020 juist veel zzp’ers besloten te stoppen door de uitbraak van COVID-19.

Vorige maand zijn er in totaal 15.600 mensen begonnen als fulltime of parttime zzp’er. De toename van het aantal starters was vooral te zien in de bouw, detailhandel en zakelijke dienstverlening.

In vergelijking met de eerste zes maanden van 2019 stopten er dit jaar 26 procent meer fulltime zelfstandigen en 50 procent meer parttimers. Dat het verschil tussen deze twee groepen zo groot is, komt vooral doordat het vaak voor parttimers veel makkelijker is om te stoppen. Zij hebben vaak nog een andere bron van inkomsten.

Hier stopten de meeste zzp’ers

Zzp’ers die in de sector ICT & media werkzaam waren stopten er de afgelopen tijd het vaakst mee (45 procent). Daarnaast stopten de meeste zzp’ers in de zakelijke dienstverlening (40 procent), industrie (30 procent) en in cultuur, sport en recreatie (27 procent). In de detailhandel en land- en tuinbouw nam het aantal stoppende zzp’ers juist af, met respectievelijk 32 en 4 procent.

LEES OOK: Eén op vijf zzp’ers na drie maanden in financiële problemen: ‘Werken in sectoren die helemaal platliggen’

Hoewel veel zelfstandigen er dus mee stopten in het eerste half jaar was er de afgelopen maand juist een stijging te zien van het aantal startende zzp’ers.

Versoepeling lockdown

Peter Bargon is bij KVK directeur van het segment Zzp & Klein-mkb en vermoedt dat die toename te maken heeft met de versoepeling van de lockdownmaatregelen. “We vermoeden dat veel aspirant-zzp’ers daarop hebben gewacht en in juni hebben besloten om alsnog als zelfstandige aan de slag te gaan”, licht Bargon toe tegenover NU.nl. Als de coronamaatregelen niet worden verscherpt verwacht hij daarom ook dat deze stijgende lijn verder wordt doorgezet.

Verder verwacht Bargon een verschuiving in het zzp-segment. “In sommige sectoren zul je zien dat veel zzp’ers stoppen, terwijl in andere bedrijfstakken juist meer mensen hun geluk beproeven.”

Digitalisering

Zo vermoedt Bargon dat er meer zelfstandige IT-professionals komen omdat er bij veel bedrijven een versnelling gekomen is in de digitalisering van veel bedrijven. Daar zijn goede programmeurs voor nodig. “Als daardoor de vraag naar IT’ers toeneemt, kiezen ze wellicht vaker voor een bestaan als zelfstandige, als dit betekent dat ze meer kunnen verdienen.”

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer