WNL

Efteling-componist wint rechtszaak, moet meer geld krijgen voor liedjes

Efteling-componist wint zaak over hogere vergoedingen: kreeg eerder maar 198 euro per jaareuro

Componist Maarten Hartveldt, die de muziek componeerde die geruime tijd in de Efteling te horen was, moet aanvullende vergoedingen krijgen. Daarin gaf het gerechtshof in Amsterdam hem vandaag gedeeltelijk gelijk. Hartveldt had hierover al jarenlang een geschil met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Volgens het hof had Buma/Stemra Hartveldt niet moeten vergoeden volgens een verdeelsleutel die voor muziekgebruik op radio en tv geldt, maar op basis van het “daadwerkelijk muziekgebruik in de parken”. De componist moet daarom aanvullende vergoedingen krijgen voor het gebruik van zijn muziek in de Efteling vanaf 2011, en ook voor het gebruik van zijn muziek in Toverland in Sevenem (Limburg) vanaf 2013.

Hoeveel geld de componist vanaf nu precies krijgt is niet duidelijk.

De componist is al sinds 2006 aan het steggelen over auteursrechten met Buma/Stemra. Naar eigen zeggen componeerde hij elf nummers voor Nederlands’ meest bekende pretpark, die daar ook dertien jaar lang te horen waren. Zo componeerde hij de muziek van ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’ in het Sprookjesbos én de algemene parkmuziek.

Hij kreeg slechts 198 euro per jaar voor de muziek die klonk op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park.

Onderhandelen

In 2018 wees de rechtbank in Amsterdam zijn claim op een hogere vergoeding af. Daarop ging de componist in hoger beroep. Het hof verwierp nu wederom, net als de rechtbank, het standpunt van Hartveldt dat hij “andere, hogere, tarieven in rekening moet brengen, die meer recht doen aan het bijzonder belang van de muziek in deze parken”. Volgens het hof kan Hartveldt de hoogte van de tarieven niet eenzijdig bepalen, omdat Buma/Stemra wettelijk verplicht is te onderhandelen met de muziekgebruikers.

Grammy Award

In een eerder interview met het AD stelde Hartveldt dat het hem niet om het geld gaat. Hij verdiende immers reeds zijn sporen: zo werd hij genomineerd voor een Grammy Award en won hij in 1996 een Edison Klassiek. “Ik hoef hier niet beter van te worden. Dat interesseert me niet. Het gaat er mij om dat mensen misbruikt worden in de creatieve industrie. Daar wil ik aandacht voor.”

Geen stap in de Efteling

Hartveldt vertelde in de podcast After Park Lounge dat hij door het langlopende conflict met het attractiepark zelf al een tijd geen stap meer in de Efteling zet. Eerder zei Buma/Stemra dat de Efteling beweerde dat de muziek van Hartveldt al sinds 2009 niet meer te horen was. Dat noemt de componist “moeilijk te geloven”. Om voor de rechtszaak alle feiten over de muziek op een rijtje te krijgen, heeft de Eindhovenaar het park daarom ooit stiekem bezocht met een gerechtsdeurwaarder. Dat noemt hij in de podcast “niet fijn”.

LEES OOK: Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Door: Redactie

Exit mobile version