main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juli 2020 — 12:05

Efteling-componist wint rechtszaak, moet meer geld krijgen voor liedjes

Componist Maarten Hartveldt, die de muziek componeerde die geruime tijd in de Efteling te horen was, moet aanvullende vergoedingen krijgen. Daarin gaf het gerechtshof in Amsterdam hem vandaag gedeeltelijk gelijk. Hartveldt had hierover al jarenlang een geschil met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Volgens het hof had Buma/Stemra Hartveldt niet moeten vergoeden volgens een verdeelsleutel die voor muziekgebruik op radio en tv geldt, maar op basis van het “daadwerkelijk muziekgebruik in de parken”. De componist moet daarom aanvullende vergoedingen krijgen voor het gebruik van zijn muziek in de Efteling vanaf 2011, en ook voor het gebruik van zijn muziek in Toverland in Sevenem (Limburg) vanaf 2013.

Hoeveel geld de componist vanaf nu precies krijgt is niet duidelijk.

De componist is al sinds 2006 aan het steggelen over auteursrechten met Buma/Stemra. Naar eigen zeggen componeerde hij elf nummers voor Nederlands’ meest bekende pretpark, die daar ook dertien jaar lang te horen waren. Zo componeerde hij de muziek van ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’ in het Sprookjesbos én de algemene parkmuziek.

Hij kreeg slechts 198 euro per jaar voor de muziek die klonk op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park.

Onderhandelen

In 2018 wees de rechtbank in Amsterdam zijn claim op een hogere vergoeding af. Daarop ging de componist in hoger beroep. Het hof verwierp nu wederom, net als de rechtbank, het standpunt van Hartveldt dat hij “andere, hogere, tarieven in rekening moet brengen, die meer recht doen aan het bijzonder belang van de muziek in deze parken”. Volgens het hof kan Hartveldt de hoogte van de tarieven niet eenzijdig bepalen, omdat Buma/Stemra wettelijk verplicht is te onderhandelen met de muziekgebruikers.

Grammy Award

In een eerder interview met het AD stelde Hartveldt dat het hem niet om het geld gaat. Hij verdiende immers reeds zijn sporen: zo werd hij genomineerd voor een Grammy Award en won hij in 1996 een Edison Klassiek. “Ik hoef hier niet beter van te worden. Dat interesseert me niet. Het gaat er mij om dat mensen misbruikt worden in de creatieve industrie. Daar wil ik aandacht voor.”

Geen stap in de Efteling

Hartveldt vertelde in de podcast After Park Lounge dat hij door het langlopende conflict met het attractiepark zelf al een tijd geen stap meer in de Efteling zet. Eerder zei Buma/Stemra dat de Efteling beweerde dat de muziek van Hartveldt al sinds 2009 niet meer te horen was. Dat noemt de componist “moeilijk te geloven”. Om voor de rechtszaak alle feiten over de muziek op een rijtje te krijgen, heeft de Eindhovenaar het park daarom ooit stiekem bezocht met een gerechtsdeurwaarder. Dat noemt hij in de podcast “niet fijn”.

LEES OOK: Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer