WNL

WNL Misdaadarchief: Jumbo-afperser verstuurde explosieve verjaardagskaart

In het Misdaadcollege spreekt Rick Nieman met politie en justitie over de manier waarop ze een geruchtmakende zaak hebben weten op te lossen. Alle afleveringen zijn nu te bekijken op NPO Start.

Hoe lost de politie moeilijke zaken op? Misdaadcollege laat zien wat normaal verborgen blijft voor het publiek. Welke keuzes maken politie en justitie? Welke verbanden leggen ze? Wanneer pakken ze iemand op, en wanneer wachten ze juist nog even?

De Jumbo-afperser

De Jumbo-afperser Alex O. haalde tussen mei en oktober 2015 landelijk nieuws door met explosieven supermarktketen Jumbo af te persen.

O. stuurde onder meer een op het oog vrolijke verjaardagskaart naar de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. Wie de kaart openmaakt hoort het liedje ‘Dans je de hele nacht met mij’.

Een medewerker Jumbo haalt de kaart uit de envelop en ziet daarbij wit poeder tevoorschijn komen. Hij belt de politie, die de kaart komt onderzoeken. Het landelijk opsporingsonderzoek hoort hiervan, en komt erachter dat er een explosief in de kaart zit verborgen.

In de kaart zit twee gram TATP: als de kaart was geopend of als er te hard mee was geschud, had een postbode of Jumbo-medewerker gewond kunnen raken. Ter vergelijking: een halve gram is genoeg om je hand kwijt te kunnen raken.

O. is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Doden Liegen Niet. Alle afleveringen van Misdaadcollege zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Exit mobile version