main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Politie verzamelt zich in Oppenau. / Foto door Tessa Zant, de dochter van Robert.
13 juli 2020 — 19:27

Nederlandse toerist wilde Oppenau bezoeken, tot bleek dat daar een zwaarbewapende man ronddoolde

In het Zwarte Woud, rondom het plaatsje Oppenau, is op dit moment een klopjacht gaande. De zwaarbewapende Yves Rauch wist daar namelijk zondagmorgen vier agenten van hun wapens te bestelen, waarna hij het bos in vluchtte. De nietsvermoedende Nederlander Robert Zant wilde tijdens zijn vakantie een wandeling maken in het Duitse plaatsje, toen zwaarbewapende politie hem in eerste instantie terug wilde sturen. “Ga direct naar huis!”

Robert kwam zaterdag samen met zijn vrouw, kind en schoonouders aan in het Zwarte Woud om daar vakantie te gaan vieren. Hij verblijft in een chalet, zo’n vijftien kilometer van Oppenau vandaan, in het plaatsje Bad Petersal Griesbach. Een dag na aankomst wilde hij en zijn gezin even een kijkje nemen in het mooie Oppenau om daar rond te wandelen, totaal niet op de hoogte van de actuele situatie.

LEES OOK: Klopjacht op zwaarbewapende dakloze man in Zwarte Woud duurt voort

‘Alcoholcontrole?’

Toen ze met de auto het plaatsje in wilden rijden viel hem op dat er politie stond. “In eerste instantie dachten we dat het om een alcoholcontrole ging”, vertelt Robert. Ook vreesden hij en zijn vrouw er even voor dat de aanwezigheid van de agenten misschien iets met een nieuwe corona-uitbraak te maken had. “Maar toen zagen we dat hij een kogelvrij vest droeg en een geweer vast had, dus toen werd ik toch benieuwd.” Hij rolde zijn autoraampje naar beneden om te vragen wat er aan de hand was, waarop de Duitse agent hem antwoordde dat hij direct door moest rijden.

Dat deden ze, zo Oppenau in. Daar viel op dat er vrijwel niemand rondliep. Niet zo gek, want de burgemeester heeft de 4700 inwoners geadviseerd binnen te blijven. Scholen en zwembaden zijn gesloten. In het centrum was er erg veel politie te zien, zwaarbewapende politie zelfs. “Achteraf vreemd dat we mochten doorrijden”, vindt Robert. Hij vroeg de agenten wat er aan de hand was, en eindelijk werd hem verteld dat er een “zwaarbewapende gek” rondliep. “Voor de grap zei ik nog dat het dan niet zo slim was om rond te gaan wandelen, en de politie zei inderdaad dat we beter konden vertrekken.”

Politie-agenten in Oppenau.

Zwaarbewapende agenten in Oppenau. / Foto door Tessa Zant

De 31-jarige Rauch werd zondag bij een hut in zijn camouflage-outfit gespot door een voorbijganger. Hij had een pijl en boog vast, waardoor de voorbijganger de politie alarmeerde. De vier agenten die op de melding afkwamen konden hem in eerste probleemloos instantie benaderen, maar daarna werd hij plotseling agressief en trok hij een mes en pistool. Rauch maakte de agenten hun dienstwapen afhandig en vluchtte. Sindsdien is hij al meer dan 24 uur op de vlucht.

‘Achteraf denk je pas: dat was misschien een beetje eng’

Bewust namen Robert en zijn familie niet dezelfde weg terug die dag, maar angstig voelde hij zich niet echt. “Achteraf denk je pas: dat was misschien best een beetje eng.” Maar het is een erg groot gebied, zo beklemtoont de vakantieganger, dus de kans is klein dat precies zij hem tegen zouden komen.

De Duitse politie adviseert inwoners (en toeristen) op hun website “absoluut geen lifters mee te nemen”. “Je denkt wel even na wat je zou doen als hij dan langs de weg zou staan met een geweer”, zegt Robert. “Ik denk dat je hem dan zou meenemen.”

Later doorkruist het gezin per toeval het plaatsje weer. Er waren minder plekken afgezet dan op zondag, zegt Robert. “Maar toen kwamen we langs een voetbalveld en daar zagen we zo’n 50 tot 75 politiebusjes en verschillende politiehelikopters.”

Het is iets wat je de rest van je leven niet gaat vergeten, zegt Robert, die blij was dat zijn vakantie überhaupt door kon gaan in verband met de coronacrisis. Hij laat zich in ieder geval niet uit het veld slaan: pretpark Europapark staat nog op de planning. “Ik hoop dat hij snel gepakt wordt.”

LEES OOK: Klopjacht op Pool die zich met poema verstopt in bos

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

2020 nu al in top 10 droogste jaren ooit

Het neerslagtekort van 2020 staat maandag op 243 millimeter. Daarmee komt 2020 nu al in de top 10 van droogste jaren ooit. Dat meldt Weer.nl….

Lees meer

Minister Cora van Nieuwenhuizen waarschuwt voor waterverspilling

Nederlanders, verspil geen water tijdens deze hittegolf. Dat is de oproep die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat doet. “Denk na als je…

Lees meer

Exceptioneel jaar voor fietsbranche, omzetten stijgen flink

Door de komst van het coronavirus en de daaropvolgende lockdown leek het een moeilijk jaar te worden voor de fietsbranche. Maar nu zijn de fietsen…

Lees meer

Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli

Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute…

Lees meer

630 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur

Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april, zo komt…

Lees meer

Agent krijgt vuistslag tegen hoofd van 18-jarige nadat aanhouding bij zwembad escaleert

Een 18-jarige jongen uit Eefde is zondag opgepakt omdat hij bij een openluchtzwembad in Almen, Gelderland, een vuistslag gaf tegen het hoofd van een agent….

Lees meer

Twee arrestaties wegens mishandelen vrouwen azc Gilze

Twee mensen in het Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze zijn opgepakt vanwege de zware mishandeling van twee vrouwen in het azc. De politie meldt op de…

Lees meer

Oproep om te demonstreren in Amsterdam voor ‘gerechtigheid voor Bas’

Op sociale media wordt opgeroepen om aankomend weekend te demonstreren tegen het geweld waardoor de 24-jarige Bas afgelopen weekend overleed. De onschuldige man werd neergeschoten…

Lees meer

Waterbedrijven bezorgd over “extreem grote drinkwatervraag”

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder…

Lees meer

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Zo werd de beruchte Quote 500-bende opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier