main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 11 juli 2020 — 17:12

Limburg krijgt mogelijk een bindend referendum: ‘Bevolking moet aan noodrem kunnen trekken’

Limburg krijgt mogelijk een correctief politiek bindend referendum voor besluiten van het provinciebestuur. “Besluiten zijn soms zo zwaarwegend of bijzonder dat er ook een kans moet zijn voor de bevolking om aan de noodrem te trekken”, zegt jurist en gedeputeerde in Limburg Joost van den Akker (VVD) in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“We stellen in de provincie Limburg nu voor om een correctief politiek bindend referendum te organiseren”, zegt Van den Akker. Bij zo’n referendum kunnen burgers zich uitspreken nadat Provinciale Staten een besluit genomen hebben. “Het kan gecorrigeerd worden als veel mensen tegen zijn.”

‘Altijd gedonder’

In het verleden hebben referenda tot “veel gedoe” geleid, zegt politiek verslaggever Carla Joosten. “Burgers willen graag inspreken, maar als het zover is gaat dat altijd met veel gedonder gepaard. Niet alle burgers zijn het natuurlijk met elkaar eens. Er zijn altijd een paar voortrekkers van een referendum. En de spelregels zijn een beetje onduidelijk.”

Veel referenda hebben uiteindelijk helemaal geen invloed op het beleid, zegt Joosten. “Dat hebben we gezien bij Europese referenda. In 2005 werd de EU-grondwet ter raadpleging aan de bevolking voorgelegd. De bevolking zei ‘nee’, en toch kwam er later een soort grondwet in de vorm van het verdrag van Lissabon.”

Het referendum in Limburg moet daarom wel vertrouwen wekken, zegt Van den Akker. “Het moet geen fopspeen zijn, waarna de bevolking de overheid niet meer zou vertrouwen. Het gaat erom of je geloofwaardig met de uitslag omgaat. Daarom is nu ook het voorstel dat wij een correctief bindend referendum invoeren waarbij de leden van Provinciale Staten bij voorbaat zeggen: ‘Als hier een referendum over komt, dan houden wij ons ook aan de uitslag.'”

Opkomst

Er wordt wel nog een eis gesteld aan de opkomst bij zo’n referendum, zegt Van den Akker. “Het kan niet zo zijn dat er door een paar duizend kiezers een belangwekkend besluit van Provinciale Staten ter zijde wordt geschoven. Wij stellen voor dat er een opkomstdrempel komt, namelijk 50 procent van de Limburgse kiezers.” Als alternatief kan er mogelijk ook voor een uitkomstdrempel worden gekozen. “Dat wil zeggen dat een derde van de kiesgerechtigden het besluit kan torpederen.”

Referenda die kwetsbare groepen in het gedrang zouden brengen, worden uitgesloten, zegt Van den Akker. “Het gaat om besluiten die grote maatschappelijke of sociale impact hebben. Bij de provincies zijn dat vaak besluiten over hoe je het ruimtelijk gebied inricht. Bijvoorbeeld de hoogte van de snelheid op provinciale wegen.”

LEES OOK: Commissie-Remkes pleit voor invoering bindend referendum: ‘Noodrem voor bevolking’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer