WNL

Openbaar vervoer beleeft drukste week sinds start van de coronacrisis

Openbaar vervoer beleeft drukste week sinds start van de coronacrisis

Reizigers maken vaker gebruik van het openbaar vervoer sinds de maatregelen omtrent het bedwingen van de verspreiding van het coronavirus zijn versoepeld.

Normaal gesproken wordt het openbaar vervoer rustiger wanneer de schoolvakanties beginnen, maar afgelopen week werd het juist drukker. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

Eerder was het advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Dat advies kwam op woensdag 1 juli te vervallen. Bovendien mogen alle zitplaatsen weer worden gebruikt. Wel blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

Die woensdag was de drukste woensdag sinds premier Mark Rutte de ‘intelligente lockdown’ half maart afkondigde. Elke dag in de daarop volgende week werd weer zo’n record gevestigd.

Nog steeds een halvering

Translink heeft bekeken hoe vaak reizigers inchecken met hun ov-chipkaart. Dat doen zij soms meerdere keren per reis. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen checkten mensen zo rond de 1,7 miljoen keer in op een doordeweekse dag. Dat is nog steeds een halvering vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Banen in het ov op de tocht

Donderdag liet de voorzitter van de branchevereniging OV-NL Pedro Peters weten dat duizenden mensen die werkzaam zijn in spoor-, stads- en streekvervoer op het punt staan hun baan te verliezen. Want hoewel het aantal reizigers dus weer vermeerderd, blijft het nog steeds achter vergeleken met het voorgaande jaar. Peters verwacht dat NS en regiovervoerders met ingang van de nieuwe dienstregeling in 2021 meer dan 30 procent van hun inkomsten gaan verliezen.

Ook Pier Eringa, topman van Transdev, het moederbedrijf van ov-bedrijven als Connexxion en Hermes, waarschuwde in een brief aan werknemers voor banenverlies door de coronacrisis.

LEES OOK: Duizenden banen in het openbaar vervoer staan op de tocht

Door: Redactie

Exit mobile version