Ruim een kwart van de Nederlanders heeft minder te besteden door de coronacrisis. Dat meldt accountants- en adviesbureau PwC op basis van onderzoek naar consumentenvertrouwen.

27 procent van de Nederlandse ondervraagden geeft aan dat ze minder te besteden hebben. Dat heeft een directe impact op de Nederlandse winkelstraat. Zo geeft 38 procent van de respondenten aan minder uit te geven aan kleding.

“Dat komt grotendeels door een combinatie van inkomensverlies en lockdownmaatregelen. Tegelijkertijd heeft ook het blijvende karakter van meer thuiswerken invloed op onze kledingbehoefte”, zegt deskundige Peter Hoijtink van PwC.

‘Gaan wij in Nederland ongetwijfeld voelen’

De impact van de coronacrisis valt in Nederland echter nog mee vergeleken met andere Europese landen. Zo gaven bijvoorbeeld in Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk respectievelijk 59, 55 en 40 procent van de ondervraagden aan minder te besteden te hebben.

“Een pijnlijke constatering”, vindt Hoijtink. “Nederland exporteert ongeveer 75 miljard euro aan goederen naar deze landen. Een neergang in het uitgavenpatroon daar gaan wij in Nederland ongetwijfeld voelen.”

Levensmiddelenindustrie profiteert

De levensmiddelenindustrie profiteert wel van de coronacrisis met in het bijzonder de supermarkten en onlineboodschappen- en maaltijdenbezorgers. Zo geeft bijna de helft van de consumenten aan dat ze sinds de uitbraak van het coronavirus meer hebben uitgegeven aan boodschappen.

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!