main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
6 juli 2020 — 12:29

Nederlanders verbreken kwartaalrecord aan mobiele data: grens van 200 miljard mb bereikt

Nederlanders hebben in de eerste maanden van dit jaar met hun smartphone en andere mobiele apparaten 214 miljard megabyte verbruikt. Het is voor het eerst dat de grens van 200 miljard in één kwartaal werd doorbroken. Dat meldt het AD op basis van een publicatie van Telecommonitor van de autoriteit Consument en Markt (ACM).

Vorig jaar verbruikten Nederlanders tussen januari en eind maart nog 159 miljard MB aan mobiele data, dit jaar komt hier dus 55 miljard aan data bovenop. Dit betekent een toename van 34,5 procent. Het overgrote deel, 200 miljard mb, verliep over het 4G-netwerk, de rest over het oudere 3G.

De grote toename zou te maken kunnen hebben met de lockdown die in maart inging. De ACM heeft dit niet specifiek bijgehouden. Ook het aantal mobiele aansluitingen piekte begin dit jaar, er waren maar liefst 20.257.000 actieve simkaarten.

Minder belminuten, minder sms’jes

Van de providers is T-Mobile, inclusief het overgenomen Tele2, de grootste. De helft van alle verbruikte data liep via het netwerk van T-mobile. Het marktaandeel van KPN ligt tussen de 20 en 25 procent, dat van VodafoneZiggo tussen de 15 en 20 procent.

De groei in mobiele data gaat ten koste van het telefoongesprek. Het aantal gespreksminuten daalde naar 340 miljoen, waar dit er vorig jaar in dezelfde periode nog 430 miljoen waren. Ook het aantal sms’jes ging naar beneden, met tien procent.

LEES OOK: CBS volgde telefoons van burgers: ‘Willen we meer veiligheid of meer privacy?’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer